Venecijanska komisija stiže u posjetu BiH u vezi sa Izbornim zakonom

Početkom ovog mjeseca održan je posljednji sastanak na kojem su čelnici SDA, HDZ-a, SDP-a i DF-a pokušali dogovoriti izmjene Izbornog zakona BiH.

S obzirom da dogovor nisu postigli usaglašeno je da se angažuje Venecijanska komisija koja bi trebala dati ocjene prijedloga s aspekta evropskih standarda, Ustava BiH i Konvencije o ljudskim pravima.

Venecijanska komisija je savjetodavno tijelo Vijeća Evrope sastavljeno od 61 države članice, a njihovo izaslanstvo dolazi sutra i boravit će u Sarajevu do 24. maja ove godine.

"Kao što je dogovoreno od strane političkih partija Federacije Bosne i Hercegovine, u kontekstu napora EU i SAD-a za olakšanje procesa u pogledu izborne reforme i nakon formalnog zahtjeva upućenog od strane EU, Venecijanska komisija će prisustvovati nizu sastanaka sa relevantnim sudionicima izbora u cilju pružanja stručne pomoći u procesu kontinuiranih rasprava o neophodnim izmjenama u izbornom zakonodavstvu, posebno u pogledu izbora Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz Ureda Vijeća Evrope u glavnom gradu Bosne i 
Hercegovine.

Uloga Venecijanske komisije je pružanje pravnih savjeta državama članicama, a posebno pomoći državama koje žele uskladiti svoje pravne i institucionalne strukture sa evropskim standardima i međunarodnim iskustvom u oblasti demokratije, ljudskih prava i zakona. Također radi na diseminaciji i konsolidaciji zajedničkog konstitucionalnog nasljeđa, a zemljama u tranziciji pruža "hitnu ustavnu pomoć".

Individualni članovi Komisije, koje imenuju države na mandat od četiri godine, su univerzitetski profesori javnog i međunarodnog prava, sudije vrhovnih i ustavnih sudova, parlamentarni zastupnici i državni službenici. Iako ih imenuju nacionalne države, individualni članovi djeluju u ličnom svojstvu. 

Venecijanska komisija do sada je dala više od 500 mišljenja u predmetima koje je pokrenulo više od 50 zemalja, isto kao i 80 studija. Postupke kod Venecijanske komisije mogu pokrenuti članice i ustanove koje službeno sudjeluju u njenom radu, a može ih po vlastitoj inicijativi pokrenuti i sama Komisija.