Veneciji prijeti najgora poplava u posljednjih 40 godina

Ceste su poplavljene i brojne škole zatvorene u Italiji, koja je u pripravnosti za nevrijeme s udarima vjetra do 100 km na sat, obilnim kišama i rastom vodostaja,  stanje je dramatično u Veneciji u očekivanju najveće poplave u gotovo 40 godina.

Crveni meteoalarm proglašen je za sjever Italije u pokrajinama Ligurija, Lombardija, Venecija, Friuli i Trentino te u središnjoj talijanskoj pokrajini Abruzo.

Dodaje da je narandžasti meteoalarm oglašen za velik dio preostalog Apeninskog poluotoka i za Siciliju.

Zatvorene škole

Zatvorene su sve škole u Veneciji, Rimu, Đenovi, Mesini na Siciliji te u brojnima općinama u Pijemontu i Toskani.

Najveća zabrinutost vlada na sjeveru, gdje je vodostaj rijeke narastao za 2,5 metara u 24 sata. Kako je u septembru bilo vrlo malo padavina, suhoća tla pojačava opasnost od poplava i zato se Venecija priprema za najtežu poplavu od 1979., prenose agencije.

Očekuje se da bi visok nivo vode, poznat kao "acqua alta", mogao dosegnuti 160 centimetara oko 15 sati, što znači da bi 77 posto historijskog središta grada na vodi bilo poplavljeno.

Najgora poplava dogodila se 1966. godine

Na dan 22. decembra 1979., acqua alta iznosila je 166 centimetara iznad referentne točke na Punta della Salute, južnome ulazu Velikog kanala ispred Trga sv. Marka.

Međutim, najgora poplava u moderno doba koju pamti Venecija dogodila se 1966. godine, kada je nivo vode dosegnuo 194 centimetra.

Civilna zaštita je na visokom stepenu pripravnosti u mnogim dijelovima Italije. Italijanski vatrogasci objavili su da su tokom jutra obavili gotovo 500 intervencija vezanih uz vremenske nepogode koje su počele u ponoć.

Na jugu je oluja poharala pokrajinu Brindisi u nedjelju i pričinila štete čupanjem maslina, kako mladih tako i stoljetnih stabala.

Filipo De Mikolis (Filippo De Micolis), čelnik lokalnog sindikata zaposlenika u poljoprivredi, govorio je o "apokaliptičnoj slici počupanih stabala i polja prekrivenih tepisima maslina".