Htio otrovati Trumpa i zvaničnike SAD: Veteran mornarice uhapšen zbog slanja smrtonosnog praha

Ricin može izazvati smrt od 36 do 72 sata od unošenja samo malo količine i za njega ne postoji protuotrov.

Muškarac iz američke države Jute, indentificiran kao Vilijam Klajd Alen Treći (William Clyde Allen III), zadržan je u pritvoru zbog sumnje da je povezan sa slanjem pisama zvaničnicima Pentagona i predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu (Trump) za koje se strahovalo da sadrže otrov ricin.

Optužbe protiv osumnjičenog, inače veterana američke mornarice koji je uhapšen u gradu Loganu u Juti, vjerovatno neće biti podignute do petka.

U saopćenju jedinice FBI-ja iz Solt Lejk Sitija navodi se da ta agencija istražuje "potencijalno opasne hemikalije" u Loganu, koji se nalazi na oko 106 kilometara od Solt Lejk Sitija.

U saopćenju se ljudi pozivaju da izbjegavaju tu oblast.

- U ovom trenutku ne postoji veća prijetnja za sigurnost javnosti - navodi se u saopćenju.

Prethodno je iz Pentagona saopćeno da sumnjiva supstanca u kovertama nije bila sam otrov ricin već sjeme biljke iz koje se on dobiva.

Neimenovani zvaničnik rekao je da je Pentagon primio dvije koverte, od kojih je jedna bila poslana ministru odbrane SAD Džimu Matisu (Jim Mattis), a druga glavnokomandujućem pomorskih operacija, admiralu Džonu Ričardsonu (John Richardson).  

Ricin može izazvati smrt od 36 do 72 sata od unošenja samo malo količine i za njega ne postoji protuotrov.