Home

(VIDEO) Cijela planeta s nestrpljenjem čeka okršaj Klička i Joshue

29 Apr

(VIDEO) Cijela planeta s nestrpljenjem čeka okršaj Klička i Joshue

Britanski bokser Anthony Joshua večeras se od 23 sata bori protiv velikog Vladimira Klička na Wembleyu pred 90 000 navijača.
 

Bokserski svijet u iščekivanju je ove spektakularne borbe za naslov prvaka svijeta. Ovo je možda najveći bokserski meč u posljednjih 15 godina, još od 2002. kad su se borili Lennox Lewis i Mike Tyson. 

Čak 140 zemalja svijeta gledat će ovaj meč. Promotor ovog meča Eddie Hearn kazao je kako će ovo, gledajući svjetsku važnost, biti najveći bokserski događaj održan u Velikoj Britaniji i jedan od najvećih mečeva u povijesti boksa.

Radi o borbi između boksera koji je u naletu Joshue (27) i legende ovog sporta koja je ipak u godinama (41), ali vrlo odlučna da se vrati na svjetski tron.

Joshua je u profesionalnoj karijeri odradio 18 borbi i svaku jeokončao nokautom rivala! Britanac je 2012. godine osvojio olimpijsko zlato u Londonu, a nakon toga je prešao u profesionalce. No, Britanac će večeras  imati krupan zaalogaa, najkrupniji u karijeri. Kličko iza sebe  ima 68 profesionalnih borbi i nevjerovatan omjer pobjeda (64) i poraza (samo 4).

Joshua je 16 od svojih 18 borbi dobio do najkasnije treće runde. Jednostavno, Britanac koristi svoju snagu, eksplozivnost kako bi što prije završio posao.

Ukoliko Joshua dobije borbu po treći put u karijeri, odbraniće titulu u IBF kategoriji, a osvojit će titulu prema WBA. 

Ako Kličko pobijedi, u ugovoru Ukrajinca postoji klauzula po kojoj Joshua ima priliku za revanš. Ukrajinac, pak, u svom ugovoru nema tako nešto dogovoreno i ovjereno i postoji velika vjerovatnoća da bi to bio konačni kraj za njega. Kličko je posljednji puta nokaut doživio daleke 2004. godine.

Financijski apsket ove borbe također je zanimljiv. Pisalo se i o tome kako će oba boksera za meč dobiti 15 miliona funti. Organizator je samo od ulaznica zaradio 10 miliona era, a prava na tv prijenos iznose 35 miliona eura.

 

 

(Izvor: Slobodna  Bosna)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top