(VIDEO) Da li su penzioneri u FBiH prevareni?

asd
Vijest da Vlada FBiH nije odobrila usklašivanje penzija s rastorm troškova života iznenadiloa je penzionere, ali i odgovorne u Zavodu PIO.

Svi se nadaju da je riječ o nesporazumu. U iščekivanju da li su opet prevareni penzioneri u FBiH odavno žive na kašikicu, što se najbolje vidi na pijacama. Na sarajevskoj pijaci Marlake danas ima svega osim kupaca. Posebno su se urijedili penzioneri.

Penzioneri su navikli da ne budu zahtjevni, ali svakim danom im je sve teže. Hrana je poskupjela, a obećano usklađivanje penzija sa troškovima života je prolongirano

Uvažavajući posljedice koronavirusa penzioneri se nisu bunili da usklađivanje bude izvršeno nakon isteka stanja prirodne nesreće. Kada se to desilo premijer FBiH Fadil Novalić 19. juna je najavio rast penzija za 2,8 odsto i to retroaktivno od januara ove godine. Umjesto toga Vlada je donijela odluku o novom prolongiranju. Neugodno iznenađeni u savezu penzionera su održali vanrednu sjednicu Upravnog odbora.

PIO prema riječima direktora Zijada Krnjića nije upoznat s novom odlukom Vlade. Mišljenja je da nije provediva i zakonita. Odgovornim smatra resornog ministra  Veska Drljaću i nada se da će nesporazum biti brzo riješen.Ukoliko ne bude penzioneri su spremni na radikalne mjere, za početak bez protesta.

I bez toga mnogi penzioneri već moraju kalkulisati. Iako skromno povećanje penzije puno bi im značilo

Iz Udruženja penzionera poruka, nije pravedno štediti preko leđa penzionera dok su se u vrijeme korona virusa u mnogim državnim institucijama i firmama isplaćivali bonusi uposlenicima.

Pogledajte VIDEO