fbpx (VIDEO) Hoće li bošnjačko muhadžirsko mezarje u Đakovu biti preorano?

(VIDEO) Hoće li bošnjačko muhadžirsko mezarje u Đakovu biti preorano?

Home

(VIDEO) Hoće li bošnjačko muhadžirsko mezarje u Đakovu biti preorano?


Jedino bošnjačko muhadžirsko (izbjegličko) mezarje u svijetu, za Bošnjake i pripadnike islamske vjeroispovijesti od iznimno je velike važnosti. Međutim, muslimansko groblje koje se nalazi na jednoj od parcela Gradskog groblja u Ðakovu, uskoro bi moglo nestati!

Javnosti je slabo poznato da se u Đakovu, osim židovskog groblja, ondje nalazi još jedno groblje. Radi se o muhadžirskom mezarju na kome su pokopani Bošnjaci izbjegli iz svojih domova za vrijeme rata devedesetih godina. Radi se o izbjeglicama iz Dervente, Bosanske Gradiške, Kozarca, Prijedora, Sanskog Mosta, Foče, Zvornika, Gračanice, Modriče, Jajca, Banja Luke, Velike Kladuše, Cazina, Odžaka, Prnjavora, Bosanskog Petrovca i drugih gradova BiH.

Na mezarju je pokopano gotovo 140 bošnjačkih izbjeglica, uglavnom onih koji su tokom rata bili smješteni u Izbjeglički centar u Gašincima. Mezarju danas prijeti opasnost da budu preorano, a kosti prebačene u masovnu grobnicu. Naime, komunalno poduzeće “Univerzal” koje brine o Gradskom groblju u Ðakovu, pozivajući se na zakonske odredbe, uputilo je Islamskoj zajednici Hrvatske dopis u kojemu traže plaćanje godišnje grobne naknade. U suprotnom, parcela od 504m² na kojoj se nalazi mezarje, bit će prekopana i prenamijenjena za otvaranje novih grobnih mjesta, za kojima je u Đakovu očito sve veća potreba:

Trgovačko društvo Univerzal d.o.o. Đakovo sukladno povjerenoj djelatnosti upravljanja grobljem od strane grada Đakova, upravlja i održava dio groblja na gradskom groblju u Đakovu površine 504 m², u kojem su sahranjeni posmrtni ostaci osoba islamske vjeroispovijesti u razdoblju od 1992. do 1999. godine.
Za grobna mjesta na navedenom dijelu groblja nije plaćena godišnja grobna naknada, a što je obveza propisana Zakonom o grobljima i općim aktom Grada Đakova – Odlukom o grobljima, te je Univerzal d.o.o. od ukopa pa do sada o svojem trošku skrbio o navedenim grobnim mjestima.
Sukladno Zakonu o grobljima grobno mjesto za koje grobna naknada nije plaćena deset godina smatra se napuštenim i može se, uz premještanje ostataka preminulih iz napuštenog groba u zajedničku grobnicu, ponovo dodijeliti na korištenje.
S obzirom na navedeno molimo da se u što kraćem roku očitujete kako bi se riješilo pitanje duga te spriječilo daljnje akumuliranje troškova, kao i buduće korištenje navedenog dijela groblja.

Fatmir Alispahić, bosanskohercegovački novinar i književnik, za tamošnju televiziju MTV Igman snimio je dvije reportaže o groblju u Đakovu, iz straha da bi ovo groblje moglo biti prekopano. Reportaže su ujedno i apel predstavnicima islamskih zajednica u Hrvatskoj, bošnjačkim političkim predstavnicima i brojnim organizacijama Bošnjaka da pomognu kako bi se platila obnova tog jedinstvenog, najvećeg izbjegličkog groblja Bošnjaka na svijetu koje treba sačuvati kao spomeničku vrijednost i povijesno svjedočanstvo o izbjegličkoj tragediji bošnjačkog naroda.

 

(Izvor:drum.hr)

Objavio: Čet, 27/04/2017 - 09:07

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top