Home

(VIDEO) Ko je bila slavna „Emina“ iz čuvene Šantićeve pjesme?

28 May

(VIDEO) Ko je bila slavna „Emina“ iz čuvene Šantićeve pjesme?

Pjesma o Emini je zapravo dirljiva priča o netaknutoj ljubavi. Napisao ju je hercegovački pjesnik Aleksa Šantić . Ova pjesma govori o vječitoj ljubavnoj boli pjesnika.

Naime Emina Sefić je bila kćerka slavnog imama Sefića koji je živio blizu Šantićevog zeta i sestre. Šantić je jedne prilike bio u posjeti sestri i u komšiluku ugledao lijepu Eminu. Emina se tek zacurila, a o njoj su kružile priče po cjeloj čaršiji. Mladići su govorili da nije žensko već „Dženetska hurija“.  

“Po sokacima i mahalama krenu priča o hafizovoj šćeri, ljepotici. Kako joj bujna kosa spletena u teške zlatnosmeđe pletenice igra po leđima; kako su joj oči od žežene kadife, usne – zrele trešnje, a lice; dva reda zuba – dvi niske bisera; kako joj je Allah podario lice zarudjele breskve; kako joj pod bijelom košuljom zakopčanom sedef – pucetom do pod vrat i pod svilenim, cvjetnim dimijama igra jedro, zdravo tijelo, tanko u struku, mamno u hodu”, pričalo se tad o Emini. Tako je nastala pjesma o Emini 1903. godine.

Mlada Emina dovjeka je ostala Šantićeva čežnja. Udala se sa 16 godina za jednako lijepog Avdagu Koludara i rodila mu je četrnaestoro djece. Pričala je svojoj djeci kako sa Šantićem nije nikada ni riječ razmijenila ali ga se sjećala do kraja života.

Nastavak sevdalinke nastaje nakon Eminine smrti 1967. godine . Po predanju, kada je poznati bosanski pjevač sevdalinki Himzo Polovina čuo da je Emina umrla otišao je kod Sevde Katice iz Donje mahale, koja je bila poznata po usmenom kazivanju narodnih pjesama. Tako i tada nastala je posljednja strofa sevdalinke o Emini.

Umro stari pjesnik, umrla Emina,

Ostala je pusta bašča od jasmina,

Salomljen je ibrik, uvelo je cvijeće,

Pjesma o Emini nikad umrijet neće…

Alma Ferović-Fazlić  je praunuka lijepe Emine. Alma je magistar londonske Kraljevske muzičke akademije, koja je nastupala i sa Eltonom Džonom. Prije dvije godine snimila je “Eminu”, pjesmu posvećenu njenoj pranani.

Poslušajte i pogledajte pjesmu u  priloženom videu:

(Cazin.NET)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top