(VIDEO) Na današnji dan, prije 21. godinu, zapaljena Grbavica, simbol otpora Sarajeva

Home

(VIDEO) Na današnji dan, prije 21. godinu, zapaljena Grbavica, simbol otpora Sarajeva


Na današnji dan, 4. maja 1992. godine, zapaljen je Stadion Grbavica, simbol otpora Sarajeva.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, Stadion Grbavica ili popularno zvana Dolina Ćupova je postala prva borbena linija, a zapadna tribina, prenesena sa stadiona 6. aprila s Marindvora prilikom same izgradnje stadiona, zapaljena je, dok je dio stadiona miniran.

S tribinom zajedno je izgorjelo i nestalo 316 pehara, od čega su 42 pripadala fudbalerima, a razliku u broju osvojili su ostali klubovi iz Sportskog društva Željezničar, koje je tada brojalo 14 klubova. Ipak, neki pehari, koji su bili u prostorijama kluba na Marindvoru, su sačuvani i danas krase vitrine Plavog salona.

Potpisivanje Mirovnog sporazuma u Daytonu je donijelo kraj rata, a konačan povratak Grbavice pod kontrolu grada se desio 19. marta 1996. godine. Od tada pa do danas, Grbavica živi svoj novi život, a s njom i njenim stanovnicima i naš stadion. Iako gotovo potpuno uništen, na stadionu punom vidnih ožiljaka je već 2. maja 1996. godine odigrana prva zvanična utakmica. Bio je to, prikladno simbolično, gradski derbi u kojem su Željezničar i Sarajevo odigrali neriješeno (1:1).

Dvadesetjednu godinu poslije, Stadion Grbavica očekuje odigravanje evropskih utakmica. Nakon projekta evropske Grbavice iz prošle godine, gdje je stadion dobio licencu za odigravanje utakmica evropskih takmičenja, ove godine je okončana i izgradnja istočne tribine, te sada Grbavica ima kapacitet od 13.599 sjedećih mjesta.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Čet, 04/05/2017 - 10:48

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top