Home

(VIDEO) Naučnici otkrili misteriju nasukanog morskog čudovišta

15 May

(VIDEO) Naučnici otkrili misteriju nasukanog morskog čudovišta

Raspadnuta lešina neobičnog morskog stvorenja što se nasukalo na indonezijsku obalu prošle sedmice zaintrigirala je mještane ali i svijet, a stručnjaci su se požurili dokučiti o kojoj se morskoj životinji zapravo radi.

Lokalni ribar koji ga je pronašao isprva je mislio da je riječ o splavu, a kada mu se približio pomislio je da je riječ o velikoj lignji.

Fotografije su obišle svijet, a naučna zajednica počela je propitkivati: o čemu je riječ, kako je životinja tamo dospjela, hoće li utjecati na klimatske promjene… Mještani otoka Seram suočili su se s još jednim velikim pitanjem: kako se riješiti ogromne lešine.

Krv iz raspadnute lešine obojila je ocean u krvavu crvenu boju, ali to nije spriječilo mještane i ostale znatiželjnike da priđu bliže neobičnom stvorenju i fotografiraju ga za uspomenu.

George Leonard, vodeći naučnik iz neprofitnog Oceanskog odbora za regulaciju plovidbe i ribolova, rekao je za Huffington Post da je vrlo vjerovatno, sudeći po dijelovima kostura, riječ o ostacima velikog kita iz porodice kitovi usani, koji su dobili ime po usima, izraslinama od keratina.

Smatra da se kit uslijed raspadanja zbog nakupljenih plinova počeo napuhavati te se izobličio do neprepoznatljivosti.

Leonardova teorija drži vodu jer se otok Seram nalazi u blizini rute za selidbu kitova, pišu svjetski mediji.

 

(Izvor:jutarnji.hr)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top