fbpx (VIDEO) Odgovor Rusije na “majku svih bombi”: Upoznajte “tatu”

(VIDEO) Odgovor Rusije na “majku svih bombi”: Upoznajte “tatu”

Home

(VIDEO) Odgovor Rusije na “majku svih bombi”: Upoznajte “tatu”


Nakon što se Amerika pohvalila bacanjem najveće nenuklearne bombe na terorističke mete u Afganistanu, nije dugo trebalo čekati na reakciju iz Rusije.

“Nemojte da vas zavaraju, Rusi posjeduju nešto mnogo jače od američke ‘majke svih bombi’, GBU-43/B. Djeco, upoznajte tatu”, piše Russia Today.

U članku se navodi kako su “oca svih bombi” Rusi razvili još 2007. godine, te kako je po pitanju snage i efikasnosti superioran nad američkom megabombom.

Za razliku od američke bombe, ruska je lakša. Dok američka teži preko 8.200 kilograma, ruska je teška oko 7.000 kilograma.

Ruska megabomba eksplodira u vazduhu, spajajući se s atmosferskim kiseonikom, kako bi proširila područje zahvaćeno eksplozijom dok uništava mete. Gasovi u blizini detonacije izgorijevaju, stvarajući vakuum, koji može povući predmete prema središtu eksplozije.

Prema napisima RT, Rusija je svoju megabombu testirala 2007. godine na nepoznatoj lokaciji, a ono što je eksplozija ostavila za sobom ličilo je na “površinu Mjeseca”.

Aleksandar Ruškin, tadašnji zamjenik čelnika ruskih oružanih snaga, kazao je kako je navedena ruska bomba po efikasnosti “ravna nuklearnim bombama”, piše B92.

Rusija dosad navedenu megabombu nisu nikad iskoristili u borbi.

 

(Izvor: N1)

Tagovi
Topic
Objavio: Sat, 15/04/2017 - 13:27

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top