fbpx (VIDEO) PAZITE ŠTA PIŠETE: U Velikoj Kladuši kažnjivo vrijeđanje i nepristojno ponašanje na društvenim mrežama i portalima

(VIDEO) PAZITE ŠTA PIŠETE: U Velikoj Kladuši kažnjivo vrijeđanje i nepristojno ponašanje na društvenim mrežama i portalima

Home

(VIDEO) PAZITE ŠTA PIŠETE: U Velikoj Kladuši kažnjivo vrijeđanje i nepristojno ponašanje na društvenim mrežama i portalima


Općinsko vijeće Općine Velika Kladuša na svojoj Prvoj redovnoj sjednici održanoj u decembru 2016. godine, donijelo je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o javnom redu i miru Općine Velika Kladuša.

Usvojenim dopunama ove odluke pod javnim prostorom se od sada tretira i virtualni prostor. Tako pod tačkom 35. Odluke o javnom redu i miru sada definiše da prekršajnoj odgovornosti podliježe i svako ko uznemirava građane putem SMS poruka, elektronske pošte, komenatara na javnim portalima koji služe za informisanje građana, te komentarima na društvenim mrežama (Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, Viber…).

Došlo se do saznanja da radnje kojim se vrši uznemiravanje građana pisanjem uznemirujućih ili prijetećih SMS poruka putem telefona, odnosno pisanjem uznemirujućih i prijetećih poruka i komentara kojim se narušava javni red i mir građana, nisu Odlukom utvrđene kao prekršaj protiv javnog reda i mira, a iste su učestala pojava, na koju su građani i Četvrta policijska uprava Velika Kladuša, često ukazivali.

Iz tih razloga javila se potreba da se činjenje ovih radnji utvrdi kao prekršaj protiv javnog reda i mira i da se za počinioce istih propišu odgovarajuće sankcije.

U prilogu pogledajte video RVK:

Fizičkim i pravnim licima za prekršaje  protiv javnog reda i mira u skladu sa ovom Odlukom, može se izreći novčana kazna putem izdavanja prekršajnog naloga ili zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Visina novčane kazene zavisi od težine prekršaja.

Stručnjaci za društvene mreže i internetsku komunikaciju smatraju kako su ovakve Odluke pa i Zakoni u nekim zemljama itekako potrebni. S druge pak strane, brojni korisnici interneta, forumaši i aktivisti u ovome ističu ograničavanje slobode govora.

(Cazin.NET)

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 18/01/2017 - 20:33

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top