(VIDEO) Poplave u Tuzli nanijele velike štete Mejdanu i Pannonici: Potrebna pomoć iz cijele BiH

wef
Nakon poplava koje su u petak zadesile Tuzlu, ovih dana se zbrajaju štete u javnim preduzećima. Najviše je oštećen Sportski centar Mejdan, a nakon toga i Pannonica. Grad Tuzla će rebalansom budžeta sanirati dio šteta, dok će biti upućen zahtjev Kantonu i FBiH, za pomoć pri saniranju oštećenja Mejdana.

Nezapamćene poplave u Tuzli, zadesile su i Sportski centar Mejdan, kroz koji je prošla ogromna količina vode. Štete se zbrajaju. Parket velike sale, tvrde iz Uprave, mora se mijenjati u cjelosti. I mnoge druge prostorije su stradale u poplavama.


“Svi poslovni prostori, velika dvorana, kuglana, sva naša tehnička postrojenja, sve svlačionice, službene prostorije, agregatne stanice, su potopljene.”
Zbog štete koja se procjenjuje na oko milion maraka, Mejdanu će trebati pomoć prijatelja iz cijele BIH.“Otvoren je podračun za uplatu donacija u NLB banci, a biće formiran i humanitarni broj za pozive gdje će se donirati određena sredstva za saniranje ove štete u centru Mejdan“
, dodaje Elezović.


Osim Mejdana, velike štete pretrpjela su i Panonska jezera. Preliminarna procjena kaže da će trebati oko 300 hiljada maraka da se saniraju oštećenja na ovom kompleksu. Uposlenici Pannonice od subote rade na čišćenju plaža, a trenutno se radi na samim jezerima.


“Trenutno u jezeru dižemo taj mulj, da bi on mogao otići u prelive sa kamena. Znamo da je Pannonica sa šljunkom pokrivena cijela. Radimo tu vrstu filtracije da bismo mogli što prije, prije prvih gostiju, da očistimo vodu do kraja.”
Veliki problem Pannonici predstavlja oštećenje filterskih postrojenja, bez čijeg rada je nemoguće otvoriti kompleks za posjetioce.

“Mi smo uspjeli u ova 3-4 dana da s nekim kapacitetima od 60% vratimo u pogon elektromotorne pumpe i sve elemente, od razvodnih ormara, automatskih upravljanja, dezinfekcije. Već smo krenuli u filtraciju vode, sa dotokom nove vode, koju nam obezbjeđuje rudnik soli“, ističe Porobić.

Ukupne štete od poplava za grad Tuzlu su oko 4 miliona maraka, što Tuzla po riječima gradonačelnika ne može sama sanirati. Očekuje pomoć Federacije ali i državnog nivoa.


“Onda ćemo imati nešto unutarnje preraspodjele u budžetu. Imat ćemo i rebalans budžeta, jer ovo je nešto što nismo mogli da predvidimo, a očekivat je i sredstva od viših nivoa vlasti”
Adaptacija Mejdana trajat će mjesecima. Raduje da bi Panonska jezera mogla prve goste dočekati već početkom naredne sedmice.

U nastavku POGLEDAJTE kompletnu priču našeg Vahidina Mujagića.