(VIDEO) Put u BiH: 42 miliona KM za 'drži vodu dok majstori odu'

Home

(VIDEO) Put u BiH: 42 miliona KM za 'drži vodu dok majstori odu'


Zakon o akcizama top je tema protekle sedmice u BiH. Zakon zbog kojeg 'visi' u zraku nova tranša MMF-a, dovodi se u pitanje gradnja autoputeva, brzih cesta i slično.

O tome su između ostalog raspravljali i Aleksandra Pandurević (SDS) i Safet Softić (SDA), bh. parlamentarci.

Softić je ocijenio da će se graditi autoputevi ako prođe Zakon o akcizama, a nekoliko referentnih firmi je u opticaju - tvrdi Softić. Pandurević je istaknula da autoputeve u RS isključivo radi Integral doo iz Laktaša.

Softić je pozvao da ako postoji korupcija - nadležni organi to treba da istraže, ali to nije pitanje Zakona o akcizama - koji je neophodan po njegovom mišljenju.

"Kolega Softiću, najveće afere su se desile tako što je zloupotrijebljen Parlament. Omogućili su da kriminal i korupcija budu legitimni i legalni. Podjsetit ću na aferu šećer sa Nikolom Špirićem i Milbaum, oko novi ličnih karata i pasoša", kazala je Pandurević za slučajeve gdje parlamentarci nisu znali za šta dižu ruke.

Onda je podjsetila na slučaj najskupljeg puta u BiH, dionicu od 15 kilometara od Drinjače do Skelana.

"SDS je 2008. godine podigla krivičnu prijavu protiv Aleksandra Džombića, Milorada Dodika i Miladina Dragičevića za najskuplji kilometar autoputa od Drinjače do Skelana. Ukupno ih je 15. Po našim podacima, po našim podacima ukradeno je 20 miliona KM", kazala je.

"Krivična prijava je išla iz Okružnog tužilaštva u Banjaluci, pa u Bijeljinu, pa na Specijalno tužilaštvo. Taj put je propao u međuvremenu. Ne postoji više. Prije par godina smo dobili obavijest da nema dokaza za krivičnu prijavu, a nama je Vlada RS saopćila da ponovo rade isti put. Znači, 42 miliona nas je koštalo 'drži vodu dok majstori odu'".

Kompletan TV duel Softić - Pandurević u emisiji Tačka na 7 na N1 koju vodi Suzana Stambol, pogledajte u prilogu.


 

(Izvor: N1info.com)

Tagovi
Objavio: Ned, 23/04/2017 - 18:21

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top