(VIDEO) SIGURNA RUKA, SERVIS ZA POMOĆ U KUĆI: Savjeti i pomoć, piramida zdrave prehrane

Home

(VIDEO) SIGURNA RUKA, SERVIS ZA POMOĆ U KUĆI: Savjeti i pomoć, piramida zdrave prehrane


„Bolest ne dolazi odjednom, kao iz vedra neba, nego je posljedica dugog niza malih, neznatnih grešaka protiv zdravlja, koje se nadovezuju jedna na drugu i rastu kao valjajuća grudva snijega, dok se jednog dana ne svale na glavu onoga koji griješi.“ 

Ovako je Hipokrat objasnio prelazak zdravlja u bolest. Dakle, ne čekajmo bolest i starost da bi se  počeli pridržavati zdrave ishrane i navika, počnimo s tim već danas.

Piramida zdrave prehrane prikazuje nam koliki bi udio različite namirnice trebale zauzimati u našoj svakodnevnoj prehrani. Na dnu piramide nalaze se namirnice koje bi trebale biti osnova ili baza prehrane. Piramida nas uči kako je potrebno jesti raznoliku hranu:

  • povećati unos integralnih žitarica (integralni kruh i tjestenina, integralna riža, žitarice za doručak, pahuljice i slično), voća, povrća i mahunarki (grah, grašak, leća, bob, soja…)
  • smanjiti unos hrane životinjskog porijekla
  • smanjiti unos slobodnih masnoća i rafiniranog šećera i slatkiša

Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za zdrav, kvalitetan i dug život:

  1. redovno spavajte 7-8 sati,
  2. redovno se bavite fizičkom aktivnošću,
  3. redovno uzimajte doručak,
  4. jedite razborito: hrana neka bude s manje masnoća i soli, a neka u njoj bude više voća i povrća,
  5. izbjegavajte uzimati hranu između obroka i održavajte poželjnu tjelesnu težinu,
  6. nikada ne pušite cigarete,
  7. izbjegavajte alkohol

POSLJEDICE LOŠEG I NEPRAVILNOG NAČINA PREHRANE

Kada uzmemo u obzir da uzimamo manje od polovice preporučenog povrća i voća, nije teško zaključiti da imamo hroničan nedostatak bitnih (organizam ih ne može proizvesti) tvari. To smanjuje otpornost organizma i pogoduje razvitku svih bolesti.  Uravnotežena prehrana (ničega premalo – ničega previše) potrebna nam je ne samo da bismo smanjili rizik obolijevanja, već da bismo se danas osjećali bolje, bili lijepi, svježi, snažni i samopouzdani, imali poželjnu tjelesnu težinu, a osim toga i uštedili na zdravstvenoj zaštiti.

Živite zdravo da biste bili zdravi!

(Savjetuje Sigurna ruka)

Sigurna ruka je servis za pomoć u kući koji se bavi pružanjem usluga pomoći starijim ljudima, a djeluje na području općina Bosanska Krupa, Bihać i Cazin.

Nudi usluge kućanskih poslova, pomoć u održavanju lične higijene, dostavu neophodnih potrepština na adresu, te pratnju i prijevoz izvan kuće.

Naše usluge možete naručiti putem naše web ili fb stranice: www.sigurnaruka.ba

(Izvor: sigurnaruka.ba)
Tagovi
Topic
Objavio: Pon, 23/01/2017 - 15:55

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top