VIDEO: SINDIKAT POLICIJE USK-A NA PRESSU: ILI VEĆE PLATE ILI PROTESTI IDUĆE SEDMICE - IMAMO I ODGOVOR MINISTRA KLJAJIĆA!

mup usk
Sindikat policije Unsko-sanskog kantona, održao je danas konferenciju za medije, putem koje javnost žele upoznati kako će biti prinuđeni održati proteste, ako im se ne ispune uslovi koji su im obećani.

Ukratko, iz Sindikata tvrde kako im je obećano izjednačavanje osnovice sa ostalim budžetskim korisnicima, a što se nije desilo. Iako rok još nije istekao, u strahu su da od toga neće biti ništa, ako se usvoji budžet u međuvremnu. Tvrde, da imaju informacije kako takvo nešto nije planirano budžetom za 2020. godinu. Zato najavljuju proteste prije isteka roka, jer će se i budžet usvajati prije datuma od kojeg bi policija trebala imati veća primanja. 

Iz Sindikata tvrde kako je premijer našao sredstva, ali da to nije dovoljno za povećanje od 7% što bi prema riječima predstavnika Sindikata, bilo dovoljno da se izjednači sa ostalim budžetskim korisnicima.

Ministar MUP-a, Nermin Kljajić potvrdio je informaciju za USKinfo.ba  i kratko prokomentarisao: "Ide povećanje plate za 4%. Toliko smo planirali".

Na pitanje u vezi protesta koje planiraju ako im se ne ispune zahtjevi, ministar Kljajić je odgovorio kako podržava proteste u smislu izražavanja nezadovoljstva ili borbe za bolja i veća prava, kao i uslove rada.