fbpx (VIDEO) Uborak i Sutina: Najveći masovni zločini u Hercegovini

(VIDEO) Uborak i Sutina: Najveći masovni zločini u Hercegovini

Home

(VIDEO) Uborak i Sutina: Najveći masovni zločini u Hercegovini


Pripadnici JNA – pod komandom generala Momčila Perišića, i razularenih srpskih paravojnih formacija, tog 13. juna nisu pokazali nimalo milosti prema čak 114 civila, Bošnjaka i Hrvata, prisilno odvedenih iz takozvanog Atomskog skloništa u mostarskom naselju Zalik, ili pokupljenih u haotičnoj raciji iz njihovih privatnih kuća i stanova.

Nakon teških batinanja, zlostavljanja, maltretiranja i ponižavanja u kasarni Sjeverni logor, skončali su svoje živote na zvjerski način a zatim pobacani u dvije grobnice na lokalitetima odlagališta smeća Sutina i Grabovica.

Iako se slučaj Sutine i Uborka u pravosudnim krugovima tretira kao prvi slučaj masovnog zločina na području Hercegovine, i prvi slučaj u BiH kada su i službeno otkrivene jame sa leševima ubijenih, za ubistva 114 mostarskih civila do sada niko nije odgovarao. Da apsurd bude veći, cijeli slučaj opisanog ratnog zločina istražen je i najvećim dijelom dokumentovan do u detalje već krajem 90.tih godina.

Kao i svake od proteklih 25 godina porodice ubijenih civila, i brojni sugrađani, okupiće se sutra na dvije mostarske adrese – Uborku i Sutini, kako bi položili cvijeće i otplakali za najmilijima, ali i poslali jasnu poruku – kako javnosti, tako prije svega organima pravosuđa u Mostaru i Sarajevu, zbog – najblaže rečeno, neodgovornog odnosa kojim je tretiran cijeli slučaj a da se ni dan-danas, ni izbliza, još ne može govoriti o optužnicama niti procesuiranjima odgovornih.

 

(Izvor: TV1)

Objavio: Tue, 13/06/2017 - 09:20

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top