Video / Velika akcija u BiH: Među uhapšenim vođa kriminalne grupe i dva policajca

hapšenje
U velikoj akciji koju su pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona proveli od jutarnjih sati na više lokacija na području Živinica s ciljem razbijanja organizovane kriminalne grupe, uhapšeno je nekoliko osoba.

Uhapšen je i vođa grupe osumnjičen da je organizovao grupu ljudi u kojoj su svi imali različite uloge vezano za počinjenje krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlasti, zatim lihvarstvo, odnosno kamatarenje većeg broja osoba i nedozvoljeno bavljenje određenim zanimanjem.

"Pretresi se obavljaju na Sedmičnoj pijaci na Ciljugama, JP "Horizontala" u Živinicama, stambenim ili poslovnim prostorima koji koriste osumnjičene osobe i na drugim lokacijama na području Živinica", kazao je portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Dodao je da je više osoba osumnjičeno da su bili dio kriminalne grupe koja je učestvovala u udruživanju radi činjenja krivičnih djela, zloupotreba položaja ovlaštenja, lihvarstva/kamatarenje, te neovlašteno bavljenje određenog zanimanja.

"Sam organizator osumnjičen je za krivično djelo ‘pranje novca’, davanje dara ili drugog oblika koristi, te za neovlašteno držanje oružja", istakao je Arnautović.

Nezvanično se saznaje da je uhapšeno ukupno 11 osoba, od kojih je devet članova ove kriminalne grupe i dva policajca iz Živinica.

Svim osumnjičenima i uhapšenima nakon tužilačke obarde bit će određene mjere pritvora.

Akcija je provedena po nalogu Općinskog suda u Živinicama i Tužilaštva TK. Nakon tužilaške obrade, osumnjičenima će biti određene mjere pritvora.