(VIDEO) Za njima je cijeli Mostar plakao: Sjećanje na herojske "Zlatne ljiljane" iz "Vranice"

Home

(VIDEO) Za njima je cijeli Mostar plakao: Sjećanje na herojske "Zlatne ljiljane" iz "Vranice"


Dok se 9. maja 1993. godine širom Evrope obilježavao Dan pobjede nad fašizmom, tog dana se nad Mostarom nadvilo zlo.

Noći s 8. na 9. maj je zvanično započela agresija HVO-a i HV-a na Mostar... Njihovim žestokim artiljerijskim napadima hrabro su odolijevali i članovi Komande Četvrtog korpusa Armije RBiH, smještene u zgradi "Vranica".

Iako je zgrada zapaljena, to ih nije pokolebalo, već su, pod punom vojnom spremom, krenuli u proboj i spajanje s jedinicama Armije RBiH.

No, izdajom bivaju uhapšeni kod "Stare hirurgije", a odvedeni su na Mašinski, danas Strojarski fakultet, prethodno snimljeni kamerama HTV i prikazani u emisiji "Slikom na sliku" i mučki ubijeni...

O njihovoj sudbini nije se znalo punih 14 godina, sve do 2007. godine kada su ekshumirani iz masovne grobnice Rimski bunar na Gorancima.

Dženaza ubijenim pripadnicima Komande Četvrtog korpusa iz "Vranice", jedna od najvećih u historiji Mostara, obavljena je 9. maja 2008. godine, a na mostarskim Šehitlucima ukopani su: Fahir Penava, Alija Čamo, Senad Ćehić, Dževad Čolić, Mimo Grizović, Vahidin Hasić, Dževad Husić, Zlatko Mehić, Nenad Milojević i Nazif Šarančić.

Nažalost,  posmrtni ostaci Hasana Balića, Feđe Huskovića i Šefika Pobrića još uvijek nisu pronađeni.

Sutra, na dan ukopa ovih mostarskih heroja, "Zlatnih ljiljana", na Šehitlucima će biti proučena dova.

Članovi njihovih porodica još uvijek čekaju pravdu za svoje najmilije, s obzirom na to da na Kantonalnom sudu u Mostaru još uvijek nije zakazana statusna konferencija, odgođena u januaru 2015. godine, u slučaju protiv Mate Aničića, Ivana Škutora i Erharda Poznića, optuženih za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima iz mostarske zgrade "Vranica", u kojoj je bila smještena komanda Četvrtog korpusa Armije RBiH.

- Sve je poznato i ko je odgovoran i ko je ubica, ali pravde još nema. Nadam se da će je biti, a to što sud ne radi svoj posao je tendenciozno i politički - kazala je za Avaz.ba Azra Penava, predstavnica porodica stradalih heroja "Vranice".

Iako su iz Kantonalnog suda, koncem protekle godine, najavljivali da će zakazivanje statusne konferencije uslijediti u periodu februar-mart, to se nije dogodilo.

Inače, riječ je o četvrtom ponovljenom suđenju nakon što je Vrhovni sud FBiH poništio treću oslobađaju presudu.

Prvooptuženi u ovom slučaju, Željko Džidić je u oktobru 2011. godine, uoči glavnog pretresa, pobjegao u Hrvatsku.   

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Pon, 08/05/2017 - 12:35

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top