Vigemark: Mnogo je razloga za posjetiti BiH

„Don't miss“ Bosnia & Herzegovina, magazin je koji na 100 strana prikazao sve ljepote naše zemlje, večeras je premijerno predstavljen u sarajevskom restoranu „Četiri sobe gospođe Safije“. Kako je kazano na predstavljenju, magazin ne bi ugledao svjetlo dana da nije bilo podrške Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Tim povodom, na predstavljanju magazina „Don't miss“ prisustvovao je šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark).

U svom govoru kazao je da se u magazinu nalaze sjajne fotografije i da treba odati priznanje fotoreporteru Adnanu Bubalu.

Statistički pokazatelji

- Toliko je još puno mjesta koje bih obišao. Kroz svoj posao imam priliku da vidim mnoga mjesta u BiH. Ova zemlja ima mnogo lijepih mjesta koja vrijedi vidjeti, a sada kada sam pregledao magazin, shvatio sam da imam još dosta toga za posjetiti. Svi znamo da je imidž BiH uvijek negativan, da tu ima dosta petljanja politike, ali ova zemlja zaista ima prekrasne ljude, pozitivne ljude. To govorim zato što postoji jedan mit da u ovdje žive nesretni i nezadvoljni ljudi, koji bi najradije spakovali kofere i napustili ovu zemlju – rekao je visoki predstavnik.

Dodao je da su svi statistički pokazatelji u porastu što se tiče turizma, ali da oni nisu ni blizu pravih mogućnosti. Naglasio je da je infrastrukrtura zadovoljavajuća, ali samo u većim mjestima.

- Bosna i Hercegovina još uvijek nema masivni turizam. Recimo, BiH je sada gdje je Hrvatska bila prije 15 godina. Još uvijek je neotkrivena destinacija. Puno je nevjerovatnih mjesta, predivnih ljudi i ima vrlo specifičnu kulturu. Narod je dosta autentičan. Nedavno sam posjetio vodopad Skakavac. Pa to je kao da ste na švicarskim Alpama. Tu ima i jedan gospodin, on je prepoznatljiv „lik“ i tu sam probao nevjerovatan kajmak – priča Vigemark.

Svjetsko predstavljanje

Naglasio je da je transportna infrastruktura zadovoljavajuća, ali da treba na tom polju još dosta raditi. Unapređenje saobraćajnica, željeznica, pa čak i aerodroma je ključno za turizam.

- Evropska unija već zna šta će raditi i gdje će ulagati narednih 15-20 godina. I za BiH bi bilo što bolje da se priključi aktivnostima - rekao je Vigemark te zaključio da ima dosta razloga da se posjeti BiH.

Prisutnima se, ispred redakcije magazina, obratio i Mladen Vlaški koji je kazao da se 90 posto tiraža ide van granica BiH.

- Bosnu i Hercegovinu predstavljamo svuda po svijetu, na svakom smo sajmu, i moram reći da ne bi uspjeli bez podrške EU, mnogo su nam pomogli. Mi smo magazin sa pozitivnom pričom, i nadam se da je ovo samo početak jedne dobre saradnje – rekao je Vlaški.