Vijeće ministara BiH ucjenjuje Srebrenicu za pola miliona KM!

Uvjet da Općina dobije samo četvrtinu novca od obećanog jeste da se jednoglasno donese odluka

Tri godine nakon Investiciono-razvojne konferencije u Srebrenici, Vijeće ministara BiH se „smilovalo“ i Općini konačno najavilo uplatu novca, ali svega pola miliona, i to uz uvjet koji je, bar prema trenutnom stanju, teško ispuniti.

Izborna kampanja

U novembru 2015. godine, naime, održana je velika konferencija koja je trebala u potpunosti promijeniti budućnost Srebrenice. Dovedeni su razni investitori, davana razna obećanja. Cilj je bio otvaranje radnih mjesta i zadržavanje mladih ljudi u Srebrenici.

Grujičić: Ništa zvanično

 

Od velikih investicija nije bilo ništa. Zanimljivo je da je Vijeće ministara, kojim predsjedava Denis Zvizdić, tri godine odugovlačilo s uplatom novca tražeći od Općine prijedloge i projekte u koje bi novac bio uložen.

Skupština općine zajedno s načelnikom na adresu Vijeća ministara uputila je čak 28 projekata, ali odgovora nije bilo. Do prije nekoliko dana, uoči početka izborne kampanje. Iz Vijeća ministara saopćeno je da će Srebrenici uplatiti 500.000 KM za projekte koji budu „jednoglasno utvrđeni od Skupštine općine Srebrenica“.

Ipak, načelnik Srebrenice Mladen Grujičić za „Avaz“ kaže da je za odluku Vijeća ministara saznao iz medija, a da Općina nije dobila nikakvo zvanično saopćenje na trogodišnju urgenciju.

Zvizdić: Ne ispunjava obećanje

Nezvanične informacije

- Nezvanično smo informirani da Skupština općine Srebrenica jednoglasno usvoji odluku za projekte vrijedne 500.000 maraka. Na posljednjoj sjednici SO od 28 projekata upućenih Vijeću ministara BiH, razmatrana su četiri. Za je bio 21 odbornik, jedan je bio protiv, što ne ispunjava uslove koje traži Vijeće ministara - pojasnio nam je Grujičić.

Sudeći prema odluci Skupštine Srebrenice, uvjetima Vijeća ministara BiH, rasulu u OO SDA ove općine, teško je očekivati da će Srebreničani ikad vidjeti obećani novac.

Šta su prihvatili odbornici

Odbornici u Skupštini općine većinom su glasova prihvatili projekte asfaltiranja putnih pravaca: Jadar – Karno, Prohići - Urisići i Peći – Nogačevići, u dužini od po jedan kilometar, širine dva i po metra, i izgradnju liftova u pet gradskih stambenih zgrada.

Od novca koji je ranije uplatila Vlada Srbije, do sada su sagrađeni vrtić za djecu, dvije proizvodne hale i dio magistralnog puta.