Vijećnike zavadila šuma-SDA u Krajini podijeljena, ali jedinstvena za rušenje Vlade USK

SDA
Nakon sukoba mišljenja unutar SDA, iz ove stranke demantuju da će smijeniti svog načelnika u Petrovcu, a SDP-u nude mjesto premijera USK-a

 

Nakon što je SDA poslije 23 godine dobila načelničku poziciju u Općini Bosanski Petrovac, klub ove stranke u Općinskom vijeću podijelio se zbog davanja koncesije za planirani ski-centar na Klekovači, a sve zbog šume koja bi u nastavku realizacije mogla biti posječena.

REZERVE IMA

 Davanje pozitivnog mišljenja na koncesiju, odnosno gole sječe velikih šumskih prostranstava, nije ništa drugo nego ekocid, koji će za posljedicu imati poremećaj vodosnabdijevanja, poremećaj kvaliteta vazduha, a na koncu i ekološku katastrofu, upozorio je Haris Mešić, vijećnik SDA i bivši direktor USK šuma, inače magistar šumskih nauka.
O trenutnoj situaciji u kojoj načelnik Mahmut Jukić nema podršku stranačkih kolega, on kaže da su to uobičajene stvari, da unutar SDA postoje nesuglasice, te da nisu istinite priče da ova stranka ruši svog načelnika.
- Nesuglasice u Klubu SDA nisu strašne, vidjećemo kako će se to dalje rješavati. Kolegu Mešića poštujem, ali nisam za to da se odgađaju neke odluke, nego da se radi. To je prouzrokovalo dijeljenje Kluba, njih je troje protiv, a na mojoj strani dvoje vijećnika SDA, te smo morali tražiti rezervu u većini. Takvi problemi postoje u svakoj partiji, a u SDA je to posebno izraženo i zbog interesa javnosti, smatra načelnik Jukić.
No, u krajiškoj SDA razvija se unutarstranački sukob na relaciji Asim Kamber - Šemsudin Dedić, koji i dalje ima najveći uticaj na Kantonalni odbor. Na taj sukob se osvrnuo i premijer USK-a Mustafa Ružnić, omalovažavajući ponudu koju je SDA uputila SDP-u da zajedno formiraju većinu i smijene aktualnu Vladu.
Klub poslanika SDA jučer je reagovao na način da je ponudu SDP-u učinio javnom, te su negirali postojanje unutarstranačkih nesuglasica koje bi mogle ugroziti stabilnost pri formiranju nove većine.

TRI STRUJE

- Postoji samo jedna struja koja želi djelovati u interesu građana i budžetskih korisnika, što je Ružnićeva vlada dovela u pitanje. SDP je druga po snazi stranka u aktuelnoj većini. Nakon što smo zajednički formirali stabilne većine u Ključu i Bužimu, a blizu smo dogovora i u Bosanskoj Krupi, ponudili smo im da predlože mandatara. Klub SDA je potpuno jedinstven i kompaktan, a ponuda kredibilna i transparentna, tvrde iz SDA.
​U odgovoru premijeru Ružniću na opasku da SDA ima unutarstranačke sukobe i struje, odgovaraju da njegova A SDA, odnosno NES, ima tri struje i to onih koji imaju pravosnažne sudske presude, drugih koji imaju potvrđene optužnice i preostalih koji su predmet istraga.