Virtuelna prezentacija Tuzle, grad soli napravio prvi iskorak u BiH

asd
Preko računara ili mobitele možete ući u galeriju, razgledati prostor pod uglom od 360˚ koji vam daje utisak da se nalazite u stvarnom prostoru i vremenu te pogledati oko 200 umjetničkih slika i skulptura

Virtuelne prezentacije nisu novost u svijetu već dvije decenije, ali u našoj zemlji jesu.

Tuzla je prva u Bosni i Hercegovini napravila iskorak. Osim virtuelnog prikaza cijelog grada, od danas građani mogu virtuelno posjetiti i Međunarodnu galeriju portreta i pogledati stalne postavke umjetničkih djela iz kolekcija ove kulturne ustanove.

Preko računara ili mobitele možete ući u galeriju, razgledati prostor pod uglom od 360˚ koji vam daje utisak da se nalazite u stvarnom prostoru i vremenu te pogledati oko 200 umjetničkih slika i skulptura.

- Sliku možete pogledati, ko je autor, koje su dimenzije, godinu nastanka. Možete je snimiti u visokoj rezoluciji i podijeliti na društveni mrežama - kaže Mirza Korlatović, Centar za kulturu Tuzla.

Galerija je osnovana je 1964. godine i u fundusu ima blizu 5.000 umjetničkih djela i više od 3.000 bibliotečkih jedinica. To je kulturno naslijeđe BiH i bitno ga je prezentirati.

- Nacionalno blago su djela Ismeta Mujazinovića, Hajima Pinte, Adele Behr. Imamo najveću galeriju portreta na Balkanu i dobro je da tu galeriju vide ljudi iz cijelog svijeta", ističe Jasmin Imamović - gradonačelnik Tuzle.

A svijet je odavno ušao u eru digitalizacije i virtualne stvarnost koja je neminovna budućnost.

- Prošle godine smo krenuli sa digitalizacijom dvije kolekcije. Radi se o Titovim djelima likovnih umjetnika Jugoslavije i Zbirci Ismet Mujezinović i to ujedno i nacionalni spomenici BiH - navodi Korlatović.

Do sada je urađen i virtualni prikaz Memorijalnog centra Kapija, a uskoro slijedi Muzej književnosti i Dom Husinska Buna što pokazuje da grad soli i virtuelno i stvarno korača naprijed.