Više od dva miliona muslimana danas je na Arefatu, među njima i 1738 hadžija iz Bosne i Hercegovine (VIDEO)

Home

Više od dva miliona muslimana danas je na Arefatu, među njima i 1738 hadžija iz Bosne i Hercegovine (VIDEO)


Danas su se ovogodišnji hodočasnici najsvetijeg grada na svijetu Meke, hadžije iz različitih dijelova svijeta okupili na visoravni Arefat.

Prema dostupnim informacijama broj ovogodišnjih hadžije prelazi dva miliona, a među njima se nalazi i 1738 hadžija iz Bosne i Hercegovine.

Hadžije su se na ovoj odabranoj visoravni počeli okupljati od sinoć, a kako je kazao rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta IZ u BiH Nezim Halilović, u ranim jutarnjim satima na visoravan Arefat stigle su i bosansko-hercegovačke hadžije. Tu će ostati do kasnih popodnevnih sati kada će krenuti prema Muzdelifi i time nastaviti svoje hadžske obrede.

Inače, boravak na visoravni Arefat je centralni i glavni hadžski obred bez kojeg hadž nije ispravan. „Hadž je Arefat“, kaže se u jednom od hadisa Poslanika a.s. Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara poznat je pod nazivom Jevmu'l-arefe (Dan Arefata).

Arefat je brežuljak udaljen od Mekke petnaestak kilometara a boravak na Arefatu je obaveza svakoga hadžije, sastavni je dio obreda hadža, te se svi hadžije 09. zul-hidžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu. Na Brdu Milosti (Džebelu'r-rahme) na Arefatu, kako tradicija prenosi, nakon dugog traženja sastali su se Hazreti Adem i Hazreti Havva. Muhamed, Allah mu podario spas i mir, je svoj poznati govor na Oprosnom hadžu održao upravo na Arefatu. Ta tradicija davanja uputa hadžijama i danas je prisutna a održava se na nekoliko velikih svjetskih jezika.

Za vjernike koji današnji neće provesti na visoravni Arefat lijepo je da kroz druge ibadete obilježe ovaj najodabraniji dan u godini. Prije svega, lijepo je da oni koji nisu na hadžu poste ovaj dan. Zatim, najbolja dova je dova na dan Arefata.

 

(Izvor: Avaz)

Tagovi
Topic
Objavio: Čet, 31/08/2017 - 19:19

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top