fbpx Vlada FBiH akcizama planirala vraćati kredit Razvojnoj banci

Vlada FBiH akcizama planirala vraćati kredit Razvojnoj banci

Home

Vlada FBiH akcizama planirala vraćati kredit Razvojnoj banci


Vlada FBiH novcem dobijenim od seta zakona o akcizama, planirala je vraćati kredit Razvojnoj banci - što je jedan od zaključaka sjednice vlade Fadila Novalića iz marta ove godine.

Set zakona o akcizama jedna je od glavnih tema u BiH u proteklom periodu. U međuvremenu - propala su četiri pokušaja da akcize dobiju svoj konačan epilog. Sudbina je još uvijek nejasna, a zabrinutost zbog ovoga u periodu iza nas više puta su izrazili predstavnici EU u BiH, OSCE, ali i bh. vlasti u oba entiteta.

Osnovno pitanje koje se nameće - uvijek je isto: Gdje će se trošiti novac od akciza? Zvizdić, Novalić, i većina zvaničnika iz oba bh. entiteta uvjeravaju da će se sredstva utrošiti na izgradnju cesta i autocesta.


Predsjedavajući Vijeća ministra Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić u obraćanju poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je da sredstva koja se prikupe od povećanja akciza na naftu i naftne derivate neće biti utrošena za "krpljenje budžetskih rupa" nego isključivo za izgradnju cesta i autocesta.

Desilo se to 10. aprila ove godine.

Dodao je da je u zakonu jedan član posebno posvećen tome da precizira da sredstva od povećanja akciza idu na izgradnju cestovne infrastrukture.

U ovo nas je uvjeravao i premijer Vlade FBiH, Fadil Novalić, kazavši da će set ovih zakona doprinijeti rastu ekonomije.

"Mora se to pitanje nazad vratiti. Mi istina radimo neke alternativne, sad smo govorili o brzim cestama kojima nisu akcize izvor. Pravimo programe o regionalnim cestama gdje nije izvor akciza mi ćemo neka rješenja naći. No akciza je pravo rješenje za brzi oporavak rast ekonomije u BiH mi njega imamo i ovako, ali nedovoljan, 3,2 posto. Željeli bismo pet do šest posto, to bi već bilo vidljivo. E zato nam trebaju akcize i to je zaista važno pitanje", izjavio je Novalić u razgovoru za N1 u petak, 16. juna.

Međutim, na oficijelnoj straniciVlade FBiH može se pronaći saopćenje sa 95. sjednice, u kojem se jasno na kraju izvještaja navodi:

"Zaduženo je JP Autoceste FBiH da dio prihoda ostvarenog nakon usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama prioritetno usmjeri u svrhu povrata ovog kredita".

Sjednica je održana 10. marta 2017. godine. 

Federalna vlada tada je donijela dvije odluke, koje se odnose na odnose na o davanje saglasnosti za zaključivanje Ugovora o zalogu novčanih sredstava i potraživanja između Razvojne banke FBiH i Vlade FBiH u svrhu osiguranja izvršenja obaveza iz Ugovora o kreditu od 13.2.2017. godine, zaključenog između Razvojne banke FBiH i JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar.

Tada je potpisan ugovor o kreditu u iznosu do 48.084.578,77 KM.

 

(Izvor: N1info.com)

Tagovi
Objavio: Ned, 18/06/2017 - 18:44

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top