Vlada FBiH definirala kriterije za dodjelu sredstava: Borci će dobivati između 80 i 200 KM

Home

Vlada FBiH definirala kriterije za dodjelu sredstava: Borci će dobivati između 80 i 200 KM


Prema odluci Vlade Federacije BiH, borci koji su u ratu proveli do godinu dobivat će deset posto od prosječne plaće u FBiH, što je skoro 80 KM.

Oni koji su u ratu bili od 13 do 24 mjeseca dobivat će 15 posto ili blizu 125 KM, kazao je  v. d. predsjednika Saveza demobilisanih boraca FBiH Nijaz Hodžić.  

Rezultat je to sporazuma o pomoći socijalno najugroženijim borcima, koji je potpisan u aprilu između predstavnika boračkih organizacija iz FBiH i Vlade.

Sitne zamjerke

Borci koji su proveli u ratu od 25 do 36 mjeseci dobivat će blizu 165 KM, a oni s najdužim stažem oko 200 KM, pod uvjetom da su u ratu proveli od 37 do 48 mjeseci.

 - Također, odlukom je predviđena i pomoć djeci šehida bez oba roditelja i ratnim vojnim invalidima od 20 do 50 posto invalidnosti u iznosu do 200 KM - pojasnio je Hodžić. Prema njegovim riječima, radi se o radnom materijalu odluke koji bi trebao biti usvojen, nakon čega će se vršiti rebalans budžeta FBiH.  

- Imamo neke sitne zamjerke na tu odluku, ali globalno ona može zadovoljiti potrebe najugroženijih pripadnika boračkih kategorija. Sporno nam je što u odluci piše da na ova sredstva ne mogu aplicirati oni koji su u posljednjih 20 godina primili 10.000 KM i više. Naime, riječ je o sredstvima za stambeno zbrinjavanje i to je bilo njihovo pravo i ne može se dovoditi u vezu s ovom odlukom. Tražit ćemo da ovo izbrišu - kazao je Hodžić.

Dodao je da će u ovoj godini primjene sporazuma najugroženijima biti dodijeljeno blizu sedam miliona KM, a u sljedećoj bi taj iznos bio veći..

 

11


Dostavljanje spiskova

- Javni poziv za dodjelu sredstava najvjerovatnije će biti raspisan ovog ili sljedećeg mjeseca, kako bi se što prije počelo s isplatom, koja će biti realizirana na osnovu spiskova boraca koji će biti dostavljeni s općinskih nivoa. Ali, znaju se koji su kriteriji i to će biti provjerljivo - naglasio je Hodžić.

Među uvjetima za dobivanje pomoći su i da borac nije u radnom odnosu, da je na evidenciji biroa za zapošljavanje u posljednje tri godine, da u inozemstvu tokom godine nije boravio duže od šest mjeseci, da ne dobiva penziju, ne izdaje imovinu pod zakup...

Okrupnjivanje udruženja  

- Nacrt zakona o boračkim udruženjima od posebnog značaja za FBiH je u parlamentarnoj proceduri i on će biti usvojen. Nakon toga doći će do okrupnjivanja boračkih udruženja, što je pozitivna stvar - kazao je Hodžić. 

 

(Izvor: Avaz.ba)
 

Objavio: Tue, 12/09/2017 - 21:55

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top