fbpx Vlada FBiH usvojila zaključke, borci poručili: Ne želimo zaključke, već rješavanje problema

Vlada FBiH usvojila zaključke, borci poručili: Ne želimo zaključke, već rješavanje problema

Home

Vlada FBiH usvojila zaključke, borci poručili: Ne želimo zaključke, već rješavanje problema


Nakon sastanka predstavnika Vlade FBiH i predstavnika Kordinacija boračkih udruženja, borci su odbili da prime na sastanku dogovorene zaključke, javlja reporter "Avaza" s lica mjesta.

- Mi ostajemo kod svojih zahtjeva i ni od jednog nećemo odustati - poručili su borci.

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, pak, izdalo je saopćenje u kojem navode da je ovo Ministarstvo u okviru svojih zakonskih nadležnosti i u saradnji s Koordinacijom boračkih udruženja preduzelo više koraka u cilju rješavanja statusa pripadnika boračke populacije.

1

 

2

- Tako su u parlamentarnu proceduru upućene Izmjene i dopune Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica kako bi bio obezbijeđen zakonski osnov za izradu i objavu Jedinstvenog registra branilaca i korisnika prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite. U parlamentarnoj proceduri se nalazi i Nacrt zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja. Provedena je i javna rasprava u devet od deset kantona, nakon čega će Zakon biti upućen na daljnji postupak. Na sastanku, koji su danas organizovali premijer FBiH Fadil Novalić i resorni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević s predstavnicima Koordinacije boračkih udruženja, usaglašeno je i potvrđeno da je Sporazum Vlade Federacije BiH i predstavnika boračkih saveza, organizacija i udruženja o dostignutom nivou sredstava u budžetu Federacije BiH na poziciji Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata namijenjenih za rješavanje prioritetnih zahtjeva boračkih kategorija, realno rješenje koje može obezbijediti sredstva za rješavanje socijalno-statusnih pitanja svih boračkih kategorija uključujući i demobilisane borce. Ovaj sporazum će biti ponovno razmatran na sjednici Vlade FBiH - navodi se u saopćenju.

Federalno ministarstvo, navodi se dalje u saopćenju,  je 12. i 13. juna 2017. godine u više navrata pozivalo predstavnike grupe demobilisanih boraca okupljenih ispred zgrade Vlade Federacije BiH da dođu na razgovore, međutim, oni su odbili da delegiraju i pošalju svoje predstavnike na razgovor, navodeći da nemaju izabrane predstavnike.

- Iz svega navedenog se vidi da su resorno Federalno ministarstvo i Vlada Federacije BiH, u saradnji s Koordinacijom boračkih udruženja, preduzeli aktivnosti o svim zahtjevima koji su ranije, a i ovog puta, dolazili od Savjeta branitelja, kao i grupe okupljenih demobilisanih boraca pred zgradom Vlade Federacije BiH - saopćeno je iz ovog ministarstva.

Borci od Vlade traže formiranje jedinstvenog boračkog registra i njegovu javnu objavu, jedno boračko udruženje na nivou FBiH i borački dodatak od 326 KM.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Tue, 13/06/2017 - 15:03

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top