Vlada FBiH utvrdila sredstva za liječenje teško oboljele djece i mladih

Home

Vlada FBiH utvrdila sredstva za liječenje teško oboljele djece i mladih


Federalna vlada odobrila je u četvrtak raspodjelu dijela prihoda u iznosu od 725.647,82 maraka uplaćenih u Proračun FBiH u 2016. godini, ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću.

Od tog iznosa, 476.242,20 maraka raspodjeljuje se za financiranje programa i projekata iz oblasti zdravstva. Riječ je o liječenju i rehabilitaciji teško oboljele djece i mladih koje je jedino moguće izvan BiH, i to na temelju propisa iz oblasti zdravstvenog osiguranja kojima se uređuje ova oblast, djece i mladih čije se liječenje financira iz Federalnog fonda solidarnosti. Dio ovog iznosa bit će usmjeren za organiziranje akcija dobrovoljnog darivanja krvi, odnosno promociju dobrovoljnog davalaštva krvi, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH dodijeljeno je 249.405,62 maraka za financiranje programa i projekata iz oblasti zdravstva, i to za liječenje i rehabilitaciju teško oboljele djece i mladih koje je jedino moguće izvan BiH, a na temelju propisa iz oblasti zdravstvenog osiguranja kojima se uređuje ova oblast, kao i za liječenje i rehabilitaciju teško oboljele djece i mladih čije se liječenje financira iz Federalnog fonda solidarnosti.

Federalno ministarstvo zdravstva će najkasnije u roku od 30 dana zaključiti pojedinačne ugovore o dodjeli sredstava sa svim korisnicima, odabranim na osnovu javnog poziva, a ugovori će sadržavati odredbu o obavezi korisnika sredstava da, najkasnije do 31.12.2017. godine, Federalnom ministarstvu zdravstva dostave izvještaj o namjenskom utrošku dodijeljenih sredstava.

 

(Izvor: Fokus)

Tagovi
Objavio: Čet, 28/09/2017 - 14:22

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top