Vlada KS "između dvije vatre": Struka traži zaključavanje od 20 sati, građani najavljuju proteste

.
Sjednica Kriznog štaba Civilne zaštite KS, prema posljednjim informacijama, trebala bi biti održana sutra, a veliku pažnju javnosti izazvale su informacije o mogućem pooštravanju postojećih epidemioloških mjera zbog velikog skoka broja zaraženih.

Naime, kako nezvanično saznajemo, o uvođenju novih ili pooštravanju postojećih epidemioloških mjera nema konsenzusa ni u samom Kriznom štabu, jer se medicinski dio Štaba zalaže za drastrično pooštravanje postojećih mjera, koje se prvenstveno ogleda u strožijem policijskom satu, dok ekonomski stručnjaci smatraju da bi to dovelo do velikih finansijskih problema, najviše za ugostitelje.

Kako kaže naš izvor, epidemiolozi upozoravaju da brojke novozaraženih ponovo divljaju i da je potrebno uvesti rigorozne mjere, a spominje se i povećanje policijskog sata u trajanju od 20 do 5 sati.

S druge strane, ugostiteljima ne odgovara ni postojeći policijski sat, koji počinje u 23 sata, zbog kojeg, kako su više puta naveli, trpe velike finansijske gubitke.

Udruženje ugostitelja u više navrata je navelo da planiraju organizirati i proteste ukoliko ne prestane "maćehinski odnos" kantonalnih institucija prema njima, navodeći da su mnogi bili prisiljeni zatvoriti svoje lokale, a upitno je hoće li ih ikada moći ponovo otvoriti.

 

Istovremeno, prateći reakcije građana, evidentno je da je povjerenje u epidemiološke mjere, kao jedino oružje u borbi protiv pandemije u nedostatku vakcina, nestalo i da se svi žele što prije vratiti "normalnom" životu. Policijski sat, maske, distanca i zabrana okupljanja očigledno ne donosi očekivane rezultate, obzirom da je evidentno da broj zaraženih raste, paralelno s pooštravanjem mjera.

Jasno je onda da se Vlada Kantona Sarajevo nalazi između "dvije vatre".

 

S jedne strane, svjesni su da u arsenalu oružja za borbu protiv koronavirusa, osim epidemioloških mjera, nemaju ništa pa ih konstantno pokušavaju modificirati u nadi da će pogoditi pravu formulu. S druge strane, sve veće nezadovoljstvo građana po ovom pitanju nikako im ne ide u prilog, kao što im u prilog ne idu i mogući protesti na sarajevskim ulicama.

 

Šta će biti odlučeno, teško je predvidjeti. Pritisak javnosti je velik, a velik je i pritisak medicinskih stručnjaka, obzirom da su bolnički kapaciteti popunjeni i prepunjeni. Igra nadležnih sa nabavkom vakcina očigledno je dala rezultate.