Vlada USK će osiguraati pripravnički staž za 100 pripravnika

Home

Vlada USK će osiguraati pripravnički staž za 100 pripravnika


Kako bi se bar dijelu mladih omogućilo da po završetku školovanja odrade pripavniči staž iz Vlade USK najavljeno je da će u idućoj godini osigurati prijem 100 pripravnika. Prednost kod prijema trebala bi imati djeca iz boračkih populacija, a ovo je jedna od mjera koje će se realizovati u cilju spriječavanja odlaska mladih.

Na nedavno održanom sastanku  predstavnika temeljnih boračkih udruženja u USK  sa premijerom i resornim ministrom  kao jedan od problema istaknuto je  i  nepoštivanje  Zakona o pravima  boraca  u dijelu koji se odnosi  na   zapošljavanje djece iz ovih populacija. Kako je rečeno  Zakonom definisana prednost kod prijema djeca iz ovih kategorija se ne poštuje, pa u trendu odlaska mladih iz naše zemlje začajan udio imaju i djeca boraca.  Uz to veoma mali broj  privrednih subjekata  iz USK  ostvari poticajna sredstva za pripravnike  koja se plasiraju putem  Službe za zapošljavanje.

Kako nam je kazao Husein Rošić, premijer USK, postoje određena informacije sa terena da su ljudi  jako nezadovoljni, da se taj javni poziv  otvori od pet do deset minuta, te da ne mogu aplicirati sve institucije u  USK.

„Mi  smo zauzeli stav da ćemo kao Vlada Kantona kroz svoje  planske aktivnosti  rebalansa i budžeta obezbjediti  značajnija finansijska sredstva  da omogućimo pripravnički staž i da naši mladi ljudi mogu proći institucije vlasti“.

S obzirom da mladi po završetku šklovanja sve teže dolaze do prvog zaposlenja i mogućnosti sticanja pripravničkog staža, vijest  iz Vlade USK  o angažovaju 100 pripravnika u narednoj godini zvuči  optimistično.  Još je neizvjesno da li će se ove namjere realizovati, međutim   podaci o broju mladih koji odlaze iz BiH   crveni su  alarm  vlastima za  konkretne korake kako bi zaustavili trend iseljavanja.

 

(Izvor: RTVUSK.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Pon, 11/09/2017 - 20:20

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top