Vlada USK sufinansiraće Udruženje „Srce za djecu koja boluju od raka“

Vlada Unsko-sanskog kantona, u ovoj godini, preraspodjelama iz budžeta, osiguraće iznos od 50 000 KM za sufinansiranje plemenite misije udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka“. Volio bih da smo sa ljudima iz Udruženja razgovarali ranije i planirali grant u većem iznosu, ali to ostaje onima koji dođu iza nas, i nadam se da podrška ovom Udruženju i članovima, oboljeloj djeci i nihovim familijama, neće izostati, kazao je Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja „Srce za djecu“.

Premijer Rošić i ministar zdravstva i socijalne politike Hazim Kapić na današnjem prijemu za predstavnike udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka“ razgovarali su o aktivnostima Udruženja koje u Roditeljskoj kući u Sarajevu pruža pomoć velikom broju djece i njihovim porodicama za vrijeme liječenja u Sarajevu.
Fikret Kubat predsjednik Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka“ kazao je da je njihova misija omogućiti aktivnu, trajnu i cjelovitu podršku djeci oboljeloj od raka i njihovim najbližima, što su potvrdili ličnim pričama i roditelji, korisnici usluga i članovi Udruženja.

Udruženje „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ osnovano je u aprilu 2003. godine. Od inicijalne ideje neformalne grupe roditelja i prijatelja djece oboljele od raka, izraslo je u respektabilnu organizaciju koja broji više od 400 članova i koja je postala sinonim za borbu protiv raka kod djece u BiH. Djeci oboljeloj od raka i njihovim porodicama pružaju smještaj, hranu i psihosocijalnu podršku; organiziraju godišnje rehabilitacione kampove i pomažu s nabavkom lijekova, medicinske opreme i tretmanima u inostranstvu; i kontinuirano unaprijeđuju usluge i aktivnosti kako bi adekvatnije odgovorili na izazove koje ova opaka bolest nosi sa sobom, ispričao je Fikret Kubat.

Vlada Kantona ove godine planirat će podršku u iznosu od 50 000 KM ovom Udruženju za sufinansiranje rada Roditeljske kuće, koja nažalost veliki broj korisnika ima i sa područja ovog Kantona. Značaj podrške ovog tipa je nemjerljiv jer su djeca, pacijenti i članovi njihovih porodica već traumirani i samim putovanjem na liječenje, i mi imamo i moralnu i ljudsku i društvenu obavezu da Roditeljsku kuću pomognemo i kroz to pomognemo djeci koja boluju od teških bolesti, ističe dr. Kapić.

Sve građane Unsko-sanskog kantona članovi Udruženja pozvali su da dođu u Bingo Centar u Bihaću, 15. aprila od 10:00 do 16:00 sati i pridruže se akciji „Moja kosa-tvoja kosa“ i doniraju kosu za potrebe izrade perika djeci oboljeloj od raka.