Sistem jeste komplikovan, ali ne smije biti izgovor za nerad

Vjerovatno ste imali priliku ostvariti postizbornu komunikaciju sa onima kome ste dali svoj glas na izborima, bilo općinskim ili općim tj parlamentarnim izborima. Sigurno ste u tim prilikama izrazili zanimanje kako funkcionišu parlamentarni, skupštinski ili sistemi u općinskim vijećima jer cijeli taj svijet za vas predstavlja nešto novo i želite iskorititi priliku da shvatite kako funkcioniše jedan dio politike u Bosni i Hercegovini. Podsjećamo da vlast čine tri stuba, zakonodavna, izvršna i sudska.

U prvi mah možda je većina vas konstatovala kako ne razumije to što govori vaš prijatelj izabran u tijela zakonodavne ili izvršne vlasti obzirom da je u vokabularu te osobe često prisutna terminologija koju ne koristi običan građanin ili vam se govori o komplikovanim preprekama koje taj izabrani zvaničnik doživljava u procesu svoga rada. Vama je tada mnogo dilema u mislima a nerijetko se desi da formirate stav kako ta osoba izbjegava konkretan odgovor, kako ne pokazuje volju da određeni problem riješi ili da se ne želi uhvatiti u koštac sa nekim problemom. Vama se u tom trenutku u većini slučajeva, nekad opravdano a nekad i neopravdano, pozornost skrene na nešto što se zove klasično ogovaranje ljudi, najčešće administrativnog osoblja ili pripadnika političke konkurencije, ali se nerijetko u tim slučajevima oslikavaju obrisi principa političke trgovine kojom u razvoju situacije kasnije možete vidjeti kako određeni politički subjekt vrši kontrolu nad biračkim tijelom ili želi stvoriti novo biračko tijelo.

Ono što je neophodno znati u svakoj vrsti organizacije demokratskog sistema jeste to da princip transparentnosti nema zamjenu. Procesi donošenja odluka na bilo kojem nivou moraju biti dostupni javnosti i da ono što radi izabrani zvaničnik ne smije biti podređeno jeftinom populizmu bez jasnog i vidljivog tj konkretnog pokrića. Pod tim se podrazumijeva da izabrani zvaničnik svoje političko djelovanje ne može zasnivati samo kroz javnu komunikaciju, danas često samo saopštenjima i facebook statusima, nego njegov angažman mora biti uslovljen određenom aktivnošću u tijelima vlasti i to kroz redovna zasijedanja ali i kroz rad koji zahtijeva angažman mimo termina zasijedanja. U svim tim situacijama vladaju pisana i nepisana pravila, od čega su određene procedure uglavnom definisane poslovnicima o radu, odlukama ili drugim aktima koji pomažu i olakšavaju cijeli taj proces. Važno je istaći da rad izabranog dužnosnmika mora biti utemeljen na zakonima ove zemlje ali i da taj rad kroz ideje, incijative i prijedloge razvija konkretne, također pravno utemeljene radnje ostalih sudionika u sistemu.

Ono što se ne smije zaboraviti jesu pitanja nadležnosti, pitanja pravne osnove za nešto i pitanje proceduralnog puta. Sve ovo je različito od situacije do situacije i ne može se naučiti napamet. Jedino što pojedinac individualno može razvijati jeste osjećaj razumijevanja sistema i logičkog prepoznavanja prepreka kojim može olakšati svoj angažman ali i pretvorbu određene ideje u realizovanu stvar.   

Skoro u svakoj situaciji cijelog tog angažmana, priča je naslonjena na finansije tj na budžet određenog nivoa, ponekad na budžete više nivoa vlasti.

Dakle, izabranog zvaničnika možete kvalitetno pratiti ako razumijete barem principe pravnih okvira, ako imate razumijevanje administrativnih sistema i proceduralnih prepreka koje sve zajedno moraju biti utemeljene na transparentnosti i izvodljivosti. Djeluje komplikovano ali je u praksi itekako jednostavno.

Uvjereni smo da je cijela domaća javnost upoznala Draška Stanivukovića, poslanika u Skupštini RS. Njegov pristup problemima, poseban stil retorike i prezentacije onoga što nije korektan odnos vlasti daju posebnu notu shvatanja demokratskog odlučivanja i provedbe svega onoga što je volja građana.

Sličan pristup ali u susjednoj Hrvatskoj ima saborski zastupnik i kandidat za predsjednika Hrvatske, Ivan Pernar koji na pomenutim temeljima, suvereno i snažno gradi jednu posebno shvatanje odnosa prema politici i vrednovanju povjrenja građana.

U Federaciji BiH, tu zastupnik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Amer Obradović koji vrijeme godišnjih odmora i neadekvatno funkcionisanje vlasti nije koristio kao izgovor za parlamenarni nerad. Obradović se opredijelio za pristup rada i u parlamentarnim klupama ali i za rad koji se ne odnosi samo na sjednice parlamenta. O svemu tome, za pohvalu je i njegov pristup transparentnosti gdje o svojim aktivnostima Obradović javnost obavijesti blagovremeno, pri tom koristeći sve kanale komunikacije i prezentujući sadržaje zvanično upućenih pitanja ili inicijativa.  

Dovoljno se prisjetiti inicijativa i poslaničkih pitanja vezanih uz poštivanje Zakona o radu u vrijeme praznika koje je Obradović uputio, pratio i javnost podsjećao ali i najavio dalje mjere. Također, problematika javnih radova i utroška sredstava za izgradnju putne komunikacije u FBiH po istom pristupu bila je u fokusu ovog zastupnika. Uz ovo, jedan od posljednjih primjera jeste i razgovor sa poljoprivrednicima u periodu pred protekli Kurban Bajram i aktivnosti oko problematike mogućeg krriminala kojeg provode pojedini veterinari u Federaciji BiH.

Kao zaključak nameće se jedno:

Pratite svoje izabrane prijatelje i upoređujte ih jer ćete kroz to naučiti kako funkcioniše sitem a svoju odluku za koga glasati na narednim izborima ćete moći donijeti na kvalitetniji način. 

 

Redakcija