Vlast u amanet novim vladama ostavlja kredite, mlade u inozemstvu i neizgrađene puteve

Marić ističe da zbog stalnih sukoba i međusobnog optuživanja nisu uspjeli ništa dobro uraditi za građane.

S obzirom na to da su u protekle četiri godine širom BiH protestovali nezadovoljni građani s pravom se postavlja pitanja šta to vlast u sastavu SDA, HDZ BiH i SBB ostavlja u amanet novim vladama koje će preuzeti izvršnu vlast nakon oktobarskih izbora.

Aktuelna vlast u našoj zemlji najgora je vlast koju je Bosna i Hercegovina ikada imala, smatra politička analitičarka Ivana Marić. Kako kaže, po završetku svakih olimpijskih igara čujemo pohvale kako su to bile najbolje igre do tada, dok u slučaju vlasti u BiH imamo suprotnu situaciju. 

"Svaka naredna vlast je gora od svih prethodnih pa je tako i politička struktura koja vlada od 2014. najlošija do sada. Iako su vlast činile SDA i HDZ, stranke koje imaju najduži zajednički koalicioni staž, vlast nikad gore nije funkcionirala. Sjednice su zakazivali samo kada je trebalo uvesti nova opterećenja i zaduženja građanima i tada bi zakopali ratne sjekire i dogovorili se o svemu bez ikakvih problema. Odmah nakon završetka glasanja ponovo bi otkopali ratne sjekire i nastavili blokade i međusobne optužbe", smatra Marić.

Ističe da zbog stalnih sukoba i međusobnog optuživanja nisu uspjeli ništa dobro uraditi za građane. Međutim, to ih nije spriječilo da građane uvjeravaju u svoja nevjerovatna ostvarenja koja nisu vidljiva ljudskom oku. 

"Pričaju o napretku BiH na evropskom putu, a jedva da smo se pomakli s mjesta, pričaju o hiljadama stotina novih radnih mjesta, a jedina vidljiva radna mjesta za naše građane su otvorena širom svijeta, pričaju nam o reformama u obrazovanju, a i dalje djecu odvajaju po nacionalnom osnovu, pričaju nam o uštedama u zdravstu, krijući da je nastala uštedama na zdravlju građana. Mnoge reforme su uradili, ali nauštrb građana. Da biste vidjeli sve to što govore da su ostvarili potrebno je mnogo mašte. Umjesto izgradnje autoputeva dali su nam videoprikaze autoputeva. Umjesto povećanja plata i penzija dali su nam povećanje akciza", rekla je Marić.

Dodala je da se na primjeru akciza najbolje može shvatiti cijela farsa njihove vladavine, jer su nas uvjeravali da akcize na gorivo moraju povećati kako bi od tih para gradili autoputeve. 

"Nisu nam objasnili u šta su potrošili nekoliko milijardi KM ranije prikupljenih od akciza, jer za četiri godine nisu izgradili ni metar autoputa. Mada je federalni premijer građane uvjeravao da i na tome mnogo rade, mi to ne vidimo. Stvarni razlog povećanja akciza na gorivo, koji nisu htjeli javno reći, je dobijanje kredita MMF-a – koji je to postavio kao uvjet i garant da će BiH moći vraćati kredit. Nakon što su na računu sakupili nekoliko stotina miliona KM novac je ostao blokiran jer entiteti nisu mogli da se dogovore kome pripada koji procenat", kazala je Marić. 

 

Marić

 

Politička analitičarka poručuje da su građani uredno plaćali skuplje gorivo nadajući se da će od toga dobiti autoputeve, a vlasti nisu bile u stanju ni taj novac podijeliti, a kamoli početi izgradnju autoputa. 

"Da bi farsa bila još veća, MMF je obustavio isplatu tranši kredita dobijenog na račun povećanja akciza, zbog novih predizbornih obećanja entitetskih vlada. Naime, ponesene izbornom kampanjom, vladajuće strukture su počele obećavati novac koji nemaju, što je MMF shvatio kao upozorenje da im nećemo moći vratiti kredit pa je obustavio daljnje isplate. Vlada FBiH je obećala dodatni novac borcima, a Vlada RS je obećala povećanje plata svim uposlenima. Tako na kraju ispade da nit' je vuk sit, nit' su ovce na broju, tj. uzalud plaćamo skuplje gorivo", smatra ona. 

Zaključila je riječima da je žalosno to što nas od rastrošnosti političara koje smo sami izabrali štiti jedino MMF pokušavajući zaštiti svoje interese.

Zanimljivo je da je Stranka demokratske akcije (SDA) u aprilu 2017. godine strašila građane BiH da će neusvajanje seta zakona o akcizama dovesti do ozbiljnih poremećaja, kao što je ugroženost isplate penzija i to sve zbog toga što su izmjene Zakona o akcizama BiH vezane za aranžman s MMF-om. 

"Neusvajanje ovog zakona i praktično rušenje aranžmana s MMF-om dovelo bi u pitanje stabilnost budžeta, posebno prijeko potrebnih sredstava za penzije, boračku i socijalnu zaštitu. Sam aranžman s MMF-om služi očuvanju finansijske stabilnosti, održavanju makroekonomske stabilnosti, a služi i kao osnov za sve ostale ino kreditne aranžmane", poručili su iz SDA.

Uprkos usvojenim akcizama MMF nikada nije donio odluku u vezi s trećom tranšom aranžmana za BiH, što do danas nije ugrozilo sredstva za penzije, boračku i socijalnu zaštitu.