Bosanska Gradiška: Voda se povukla iz većine poplavljenih kuća

Šef Odsjeka Civilne zaštite općine Bosanska Gradiška Slobodan Knežević rekao je da se voda povukla iz većine kuća u poplavljenom području Vrbaške, Bistrice i Gašnice, te da u nekoliko kuća još ima pet do 10 centimetara vode, zbog čega stanovništvo čeka da se voda popuno povuče i da počne sa čišćenjem poplavljenih prostorija.

Knežević je naveo da je vodostaj rijeke Save i dalje u opadanju i da je u 12 sati iznosio 841 centimetar, što je 111 centimetara iznad kote vanredne odbrane od poplava.

On je dodao da je magistralni put Bosanska Gradiška-Bosanska Dubica prohodan za sva vozila, ali da je saobraćaj otežan na dionici puta u Gašnici, koja je i dalje poplavljena, i regulira ga saobraćajna policija.

- Ima još nekoliko centimetara vode na putu pa se saobraćaj odvija jednom trakom uz naizmjenično propuštanje vozila, ali očekujemo da će se do sutra voda potpuno povući sa puta - naveo je Knežević.

On je naglasio da Civilna zaštita obilazi stanovništvo u poplavljenom području i da su danas dostavili hranu za stoku koja je sa jedne farme evakuirana u susjednu Orahovu.

Knežević je dodao da i dalje prate stanje i da nema novih problema na savskom nasipu.