Vojnici OSBiH svečano ispraćeni u operacije podrške miru u Afganistanu (FOTO)

Svečani ispraćaj 45 pripadnika 10. rotacije Pješačke jedinice te osam pripadnika 4. rotacije Vojne policije Oružanih snaga (OS) BiH u operacije podrške miru u Afganistanu upriličen je u srijedu u kasarni "Božan Šimović" u Čapljini.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš kazala je kako su mirovne misije jedna od obaveza koje Ministarstvo odbrane BiH, odnosno Oružane snage imaju u skladu sa zakonom o odbrani.

"- Danas smo prisustvovali svečanosti ispraćaja naših vojnika i vojnih policajaca i smatram da je ovo još jedna potvrda kako su pripadnici OSBiH spremni i pripremljeni bez obzira o kakvoj zadaći međunarodnog karaktera je riječ i da oni sigurno mogu odgovoriti na sve što je pred njih postavljeno" – ocijenila je Pendeš. 

Istaknula je kako Oružane snage BiH za svoje pripadnike dobivaju najviše ocjene i pohvale kad su u pitanju mirovne misije, bez obzira na to u kojoj zemlji svijeta se oni nalazili, prenosi Avaz.ba.

Zapovjednik Operativne komande OSBiH, generalmajor Radovan Ilić ustvrdio je kako će pripadnici 10. rotacije Pješačke jedinice u Afganistanu izvršavati zadatke koji se uglavnom vežu za osiguranje baze, dok će pripadnici Vojne policije OSBiH obavljati vojno-političke zadatke.

"- Oni će svoje zadatke izvršavati u skladu s odlukom Predsjedništva BiH, a ja sam danas bio u prilici da se uvjerim u to kako su ovi ljudi izabrani u skladu s kriterijima, da su kroz šest mjeseci priprema u potpunosti obučeni i osposobljeni te da će uspješno izvršavati zadatke i dodijeljenu misiju" - istaknuo je Ilić.

Zapovjednik 4. pješačke brigade, brigadir Zdravko Rezić kazao je kako je njegova misija bila opremiti i obučiti ovu jedinicu što je, kaže, uspješno i izvršio.

"- Radi se o šestomjesečnoj obuci koja se provodi u tri faze u kojoj nam po pitanju pružanja prve pomoći pomažu i naši partneri iz NATO-a, dok sve ostalo radimo svojim iskustvom iz prethodnih obuka" – naglasio je Rezić.

Na ceremoniji ispraćaja, osim ministrice Pendeš, generalmajora Ilića, brigadira Rezića i ostalih službenika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH sudjelovali su i predstavnici lokalnih, kantonalnih i državnih institucija, predstavnici vojno-diplomatskog kora akreditiranih u Bosni i Hercegovini, Štaba NATO-a u Sarajevu i Komande EUFOR-a, te članovi porodica pripadnika OSBiH koji odlaze u misiju.