Vrh SDA danas odlučuje o načinu izbora kandidata za Predsjedništvo BiH

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjoj sjednici odlučit će da li će kandidata za Predsjedništvo BiH birati aklamacijom ili pojedinačnim glasanjem.

Ranije je potpredsjednik SDA Denis Zvizdić najavio kako razmišlja o povlačenju kandidature ukoliko vrh stranke dovede funkcionere u situaciju da se takmiče jedan protiv drugog.

U 14:00 sati počet će sjednica Predsjedništva SDA, na kojoj će biti donesena konačna odluka o tome da li će Konvencija SDA 26. maja izabrati aklamacijom Denisa Zvizdića kao kandidata za Predsjedništvo BiH ili će se za naklonost 400 sudionika Konvencije boriti Zvizdić, Sebija Izetbegović, Safet Softić i Šefik Džaferović. 


Prijedlog da se kandidat SDA bira tajnim glasanjem, odnosno da sudionici Konvencije SDA biraju jedno od četiri imena, dostavila je Kadrovska komisija SDA čiji su članovi Senija Bubić, Šefik Džaferović, Šefkija Okerić, Asim Sarajlić, Halid Genjac i Adil Osmanović.

Osmanović i Džaferović u proteklih nekoliko dana otvoreno su kazali kako je za njih najprihvatljivije da se kandidat SDA za Predsjedništvo BiH bira sistemom takozvane "liste", odnosno pojedinačnim izjašnjavanjem. 

Sa stranačkim kolegama ne slaže se potpredsjednik SDA i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić koji smatra da je potrebno održati jedinstvo u stranci i ne dozvoliti da se stranačke kolege takmiče među sobom. On je jasno rekao da vrh SDA treba dostaviti Konvenciji stranke samo jedno ime bez obzira na to čije ono bilo. 

Zvizdić je nedavno izjavio kako moguće odustajanje iz daljnjeg procesa odlučivanja o kandidatu za člana Predsjedništva BiH iz SDA smatra u trenutnim okolnostima adekvatnom odlukom.

Međutim, Sebija Izetbegović, supruga predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, očito ne razmišlja o odustajanju od kandidature. Naime, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) mogla je prije sjednice Kadrovske komisije SDA tražiti da se njeno ime skine s liste potencijalnih kandidata za šefa vanjske politike, što nije uradila. 

Zanimljivo je da se ni Bakir Izetbegović, ni Sebija Izetbegović nisu oglašavali o unutarstranačkom procesu izbora kandidata za Predsjedništvo BiH uprkos tome što su ranije u nekoliko navrata tvrdili da supruga predsjednika SDA neće biti kandidatkinja na ovogodišnjim izborima, da je riječ o "nekim spinovima iz Sarajeva" te da će u prvi plan svakako izaći seniori.