Home

Vrhovni sud odobrio izručenje Albanca koji je upravljao dronom na utakmici Srbije i Albanije

05 Sep

Vrhovni sud odobrio izručenje Albanca koji je upravljao dronom na utakmici Srbije i Albanije

Vrhovni sud dozvolio je izručenje albanskog državljanina Ismaila Morinaja Srbiji, koja ga traži zbog izazivanja nereda na nogometnoj utakmici između Srbije i Albanije 2014. no konačnu odluku treba donijeti ministar pravosuđa.

Morinaja, koji je po tjeralici u lipnju uhićen na dubrovačkom području, Srbija tereti da je prije tri godine, upravljajući dronom koji je nosio nacionalistička obilježja s kartom tzv. Velike Albanije, prekinuo nogometnu utakmicu reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu, nakon čega su uslijedili navijački neredi.

Izručenje odobreno još u srpnju na Županijskom sudu u Dubrovniku


Njegovo izručenje još je u srpnju odobrio dubrovački Županijski sud, utvrdivši da su ispunjene sve zakonske pretpostavke, no nakon Morinajeve žalbe Vrhovni sud je 10. kolovoza to rješenje ukinuo i slučaj vratio na novo odlučivanje.
 

I u ponovljenom postupku dubrovački je sud odobrio izručenje, Morinaj se ponovno žalio, a Vrhovni sud ovoga je puta odlučio da njegova žalba nije osnovana, odnosno da su ispunjene sve zakonske pretpostavke za izručenje.

 

Konačnu odluku donosi ministar pravosuđa"Najveći dio žalbe izručenika se u biti odnosi na osnovu pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja jer iz sadržaja žalbe slijedi da on smatra da je sud prvog stupnja pogrešno utvrdio da su ispunjeni zakonski uvjeti za izručenje i da nije utvrdio da postoje određene zapreke za izručenje. Međutim, sud prvog stupnja je sve odlučne činjenice pravilno i potpuno utvrdio", stoji u posljednjem rješenju Vrhovnog suda, danas objavljenom na njihovoj internetskoj stranici.

Zaključili su i da se iz tvrdnji koje je Morinaj iznio u svojoj žalbi "ne može opravdano pretpostaviti da će izručenik u Republici Srbiji, samo zbog toga što je Albanac i zbog svojih političkih uvjerenja biti diskriminiran tijekom suđenja, odnosno da će mu zbog toga položaj biti otežan".

Svoju odluku Vrhovni sud treba proslijediti prvostupanjskom sudu u Dubrovniku koji o svemu treba obavijestiti ministra pravosuđa kako bi donio konačnu odluku. Prema neslužbenim informacijama Morinaj je u međuvremenu u Hrvatskoj zatražio i azil, što bi moglo utjecati na konačnu odluku o izručenju.

 

(Izvor: Index)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top