Vrijeđanje i veličanje zločinaca na skupu povodom godišnjice genocida u Beogradu

beograd
Predstavnici nevladinih organizacija večeras su u Beogradu upalili svijeće za žrtve genocida u Srebrenici iz jula 1995. godine. Dok je trajalo paljenje svijeća, u blizini se okupila i grupa od oko 30 desničara koji su veličali ratne zločince, javlja Anadolija.

Skup je održan u parku ispred sjedišta predsjednika Srbije, a dok je trajalo paljenje svijeća, u blizini se okupila i grupa desničara koja je puštala nacionalističku muziku, među kojima i pjesme posvećene Ratku Mladiću, osuđenom za genocid u Srebrenici. Oni su donijeli transparent "Ratko Mladić - srpski heroj" i "Hag - Laž".

Skup su osiguravale jake policijske snage, a bila je prisutna i policija u opremi za razbijanje demonstracija.

Na skupu, na kojem su se okupili predstavnici Fonda za humanitarno pravo, Inicijative mladih za ljudska prava, Inicijative "Ne davimo Beograd" i "Žena u crnom", istaknut je transparent "Nikome se ne ponovilo".

U jednom trenutku, dok su paljene sveće, desničari su prišli i preko kordona policije dobacivali uvrede osnivačici FHP-a Nataši Kandić.

Kada su aktivisti približli tranparent "Nikome se ne ponovilo", desničri su skandirali imena haških osuđenika Ratka Mladića i Radovana Karadžića i "Srebrenica nije genocid".

U Beogradu prekinuto sjećanje na genocid u Srebrenici, provokatori skandirali Ratku Mladiću

Podsjetimo, grupa provokatora odlučila je prekinuti sinoćnji performans nevladine organizacije Žene u crnom te su skandirali ratnom zločincu Ratku Mladiću noseći plakate s njegovom slikom i pjevajući patriotske pjesme.