VRIJEME JE POZVATI ŠAHBAZA

Home

VRIJEME JE POZVATI ŠAHBAZA


Već je postalo prilično otrcano govoriti da je u ovoj našoj zemlji čuda sve moguće i kad god čovjek pomisli da ga ništa više ne može iznenaditi, desi se nešto što ga razuvjeri u to. Elvira Jelenović – Abdić poslanica federalnog parlamenta gostovala je neki dan na televiziji i sasvim ozbiljno iznijela mogućnost da se njezin babo, kojeg ona zove tata, a poznatiji je kao Fikret Abdić-Babo, osuđeni ratni zločinac, nakon dvije trećine odležane kazne od petnaest godina zatvota vrati u Bosnu i Hercegovinu i “pokrene Agrokomerc”.

PIŠE: MUHAMED MAHMUTOVIĆ

Sva čuda u vezi ove priče teško je pobrojati i pitanja koja sebi čovjek postavi razmišljajući o ovome, ali ću za one koji su manje upoznati sa nastankom Agrokomerca i kultom ličnosti Fikreta Abdića, početi sa nabrajanjem pa dokle mi prostor bude dozvoljavao.

Najveće čudo, sam Agrokomerc, nastao je u vremenu dogovorene ekonomije, kad je za potrebe SANU trebalo stvoriti i kult ličnosti, koja bi Krajišnike mogla kasnije povesti prema velikoj Srbiji. Agrokomerc je političkom odlukom postao gigant za kojeg su marljiivi Krajišnici žrtvovali sve, rad bez plate i najbolje komade zemlje za hale koje su nicale po Krajini – što milom što silom, jer nije se smjelo postavljati pitanje ako su se na nečijoj parceli pojavili monteri hala. Bio je to državni interes i vlasnik parcele je bio sretan ako je mogao za novac, koji je dobio po kvadratu, kupiti litru ulja u prodavnici, koja je bila opet političkom voljom vlasništvo Agrokomerca i Fikreta Abdića.

Srbi su poznati tvorci mitova, pa im nije bilo teško stvoriti i mit o uspješnom “ekonomisti” i “Babi”, kojeg samo treba slijediti. Velik broj Krajišnika slijedio ga je slijepo i kad je sklapao sporazum sa Bobanom i Karadžićem o autonomiji Cazinske krajine, sa istim onim vođama razularenih četnika i ustaša, koji su Bošnjake širom BIH zatvarali u mnogobrojne logore, mučili i ubijali na najsvirepije načine.

Pitanje za psihologe i ostale stručnjake je – kako su neki pomislili da Bobanovim i Kradžićevim hordama nije isti Bošnjak u Prijedoru, Mostaru ili Cazinu, pa su povjerovali da se sa đavolom može sklopiti pakt? Zašto bi ovi ubili Bošnjaka u Prijedoru i Mostaru, a ovaj im Bošnjak u Cazinu bio dobar, pitali su se neki koji su se na vrijeme suprostavili Babinoj zloj namjeri. Iako mnogi sa pravom misle da bi na kraju u Krajini prošli kao i Bošnjaci iz drugih dijelova BiH, koji nisu zločincima pružali otpor uzdajući se u njihovu milost i dan danas neki su ubjeđeni da je Fikret Abdić pokušao spasiti Krajinu. Kad se o tome priča sa Babinim pristalicama, oni se uglavnom bave posljedicama, ne uzrocima i krenu negdje od sredine kad su već zajedno sa četnicima “oslobađali” Krajinu. Kao i njegova kćerka če spomenuti izbore kad je kao član SDA dobio najveći broj glasova, a neće se sjetiti poslijeratnih izbora, kada je kao član svoje DNZ-e dobio bijednih dvadesetak hiljada glasova. Danas je svima poznato da je babo “spašavao” Krajinu na veoma čudan način, uz pomoć Jovice Stanisića, Milorada Ulemeka-Legije, Željka Ražnjataovića – Arkana ( čija se udovica Ceca “pesmama” posvećenim Arkanu čuje iz velikog broja ugostiteljskih lokala širom Krajine) i ostalih zločinaca . Zato je osuđen u Hrvatskoj na osnovu dokaza iz BiH, na petnaest godina zatvora kao ratni zločinac.

Može li iko zamisliti da se nakon suđenja ratnim zločincima u Drugom svjetskom ratu, nakon određenog vremena, neki od njih pojavio sa željom da ponovo krene gdje je stao sa prijeratnim biznisom, kao da se ništa nije desilo?

Na koji bi način danas Fikret Abdić “pokrenuo” prazne limene hale širom Krajine koje su odavno zarasle u korov? Kako riješiti imovinsko-pravne odnose firme, koja je nastala na otetoj zemlji, a čiji povrat sasvim legitimno traže njeni pravi vlasnici i ko će išta uložiti u tu propalu firmu dok se to osnovno pitanje ne riješi?

Računa li babina kćerka, koja se uzgred rečeno izjašnjava kao Hrvatica, na jeftinu radnu snagu i kandžiju, kakvu je babo imao prije i na mjenice bez pokrića za koje je mogao širom bivše Jugoslavije kupovati šta je htio?

Babinoj kćerki i stranki DNZ koju je osnovao zločinac Abdić, svakako ide u prilog dosadašnji (ne)rad vladajućih struktura koje nisu učinile ništa da , najviše od samog Babe, prevareni i obespravljeni radnici iz Agrokomerca budu zbrinuti na bilo koji način, i da se imovinskopravni odnosi riješe, kako bi nastao pogodan ambijent za potencijalne investitore. Fedrealna vlada se dosad doista maćehinski odnosila prema ovom napaćenom narodu, koji na kraju ne vidi drugog načina nego da im se varti Babo.

Vlada već više od petnaest godina postavlja neke prinudne upravitelje, proglašva sebe većinskim vlasnikom, kad joj to odgovara, kasnije se proglašava nenadležnom u nekim sporovima sa radnicima i vjerovnicima, dok taj privremeni menadžment serbez pljačka ono što je ostalo i zadužuje ionako prezaduženu firmu.

Kod ovakvog stanja, teško bi pomogao i Šahbaz iz liste Nadrealista, a Babo je potpuno nemoćan, jer je vrijeme kandžije i jeftine radne snage prošlo dok je on ležao za ratne zločine u Lepoglavi, a njegov šef iz Državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić u Hagu. Šef ove obojice već nekoliko godina pod jednom lipom u Požarevcu čeka da uđe u džehennem, a Mustafa Mujezinović, većinski vlasnik Agrokomerca, nije nikad čuo za tu firmu!

Dnevni Avaz

Objavio: Pet, 02/12/2011 - 16:33

Facebook komentari

Back to top