Vučić: Albanska strana radi svoje, međunarodna zajednica svoje

- Situacija je teška. Srbi se drže čvrsto, ali bit će nam teško. Srbija očekuje mnogo bolji život, ljudi čekaju povećanje plaća i penzija, moramo zato da sačuvamo mir i stabilnost - rekao je predsjednik Srbije gostujući u Dnevniku RTS-a, prenosi Blic. 

Poruke iz Njujorka

Dodao je da nije naročito zadovoljan, te da je očekivao veće razumijevanje ne samo za Srbe na Kosovu, već i za Srbiju, poručio je Vučić u Njujorku.

- Nadao sam se većem razumijevanju, iskreno, nisam zadovoljan onim što sam postigao u razgovorima ovih dana u Njujorku - rekao je večeras Vučić.

On je za javni servis Srbije, rekao da mu se čini da su njegovi sagovornici u Njujorku čvrsto i dalje na poštovanju principa očuvanja nezavisnosti Kosova, a to je, poručio je, za nas veoma teško. 

O tome je obavijestio i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša (Guterres), s kojim je danas imao susret, ali svakako, kako kaže, nakon tri dana razgovora razočaran.

- Razočaran sam, razumjeli smo poruku, naše je da se dalje borimo - poručio je Vučić. 

S druge strane, kaže, zadovoljan je trudom, ali ne i rezultatima.

- Da budem otvoren, razgovarali smo o budućnosti Srbije i Kosova i gledamo da nađemo kompromisno rješenje. Albanska strana radi svoje, međunarodna zajednica svoje, a ja sam se trudio da s ruba ambisa dovedemo Srbiju bar na površinu - naveo je Vučić i ponovio da rezultatom nije zadovoljan.

Međutim, primijetio je, Zapad ne želi ni na koji način da razgovara o tome kome pripada Kosovo. Naše je, dodao je, da nastavimo da se borimo, jer, kako je naveo, kad se odgovorno ponašate, doći će do rezultata. Ponovio je da se nakon teških razgovora o Kosovu koje je imao nadao većem razumijevanju, ali i dodao da nema kukanja i očajavanja i da će nastaviti da štiti interese zemlje. 

- Naš najveći problem je što mi ne pregovaramo samo s Albancima, već i sa onima koji su stvorili nezavisno Kosovo - rekao je Vučić.

Naveo je da je u razgovorima koje je imao u Njujorku druga strana ponovila da priču o tome kome pripada teritorija Kosova smatraju završenom, da pokretanje bilo kakve priče na tu temu smatraju otvaranjem Pandorine kutije. 

Velika cijena

- Na sve to sam rekao i sada, i ranije, da su oni to uradili 2008. ne poštujući Rezoluciju 1244 - kaže Vučić.

Kako je dodao, Srbija danas plaća veliku cijenu i to između ostalog i sopstvenih pogrešnih odluka, uključujući traženje mišljenja pred MSP. 

- I nastavit će da je plaća. Ništa nema džabe, situacija je teška i bit će veliki pritisak na Srbiju s različitih strana - dodao je Vučić.

Kako je naglasio, nastavit će kao predsjednik Srbije da štiti interese zemlje i da zemlju nemogućih uvjeta, dovedenih vanjskih silama, ali i našim odlukama, da popravimo sve što možemo.

- Nema kukanja, nema očajavanja - zaključio je Vučić.