fbpx Vučić: Da kažem da RS treba da je nezavisna, bio bih u Hagu

Vučić: Da kažem da RS treba da je nezavisna, bio bih u Hagu

Home

Vučić: Da kažem da RS treba da je nezavisna, bio bih u Hagu


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o Kosovu kompleksna izjava sa dalekosežnim posljedicama koju treba sagledati na veoma ozbiljan način.

“Reč je o veoma složenoj, kompleksnoj izjavi sa veoma dalekosežnim političkim i pravnim posledicama, mnogo je ozbiljniji njegov intervju nego što iko u Srbiji u ovom trenutku može da sagleda. Mi ćemo to da sagledamo iz svih uglova i pronaći ćemo najbolji odgovor za Srbiju”, rekao je Vučić.

U juče objavljenom intervjuu za Deutsche Welle Izetbegović je rekao da je što se njega tiče Kosovo do sada trebalo da bude priznato, ali da je za to potreban konsenzus na nivou BiH.

Upitan da sa “da” ili “ne” odgovori da li će BiH u jednom trenutku priznati Republiku Kosovo Izetbegović je rekao: “Nadam se da”.

Vučić je danas rekao da će Srbija tek odlučiti šta će biti njen odgovor na ove izjave i podsjetio da je za četvrtak zakazana sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

On je rekao da Izetbegovićev intervju DW “donosi brojne promjene u dugoročnom smislu”.

“Mnogo toga se promenilo nakon tog intervjua, i nije samo priča o tome da se nada priznanju Kosova… i to da se teritorijalni integritet BiH brani ratom a da Srbija treba da ga isporuči uz šoljicu kafe i ratluk… Reč je i o drugim delovima naše teritorije da se neko meša u naše unutrašnje odnose, a za to nema nikakav osnov”, kazao je Vučić poslije susreta za članovima Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu.

Vučić je upitao šta bi bio odgovor međunarodne zajednice da je nešto slično on izjavio.

“Za 15 dana bi bio u Hagu da ne daj bože kažem da bi Republika Srpska trebalo da bude nezavisna”, kazao je i naglasio da ga boli šutnja iz svijeta ili priče da se smire sve strane.

“Ja nisam izgovorio ni reč, ko da se smiri? Vazduh što sam udisao”, rekao je on i naglasio da ne može ni da kometariše priče da “Vučić pravi lažni sukob”.

Vučić je naveo i da ne može da tvrdi da neko iz međunarodne zajednice stoji iza riječi Izetbegovića, napominjući da zemlji predstiji još teža situacija oko Kosova, jer nekome u svijetu Srbija nije dovoljno poražena ako nije ponižena i pregažena.

“Moj posao je da ne dozvolim da je ponize i pregaze”, poručio je Vučić.

Predsjedništvo BiH: Tanjug obmanuo javnost netačnim navodima intervjua

Povodom različitih tumačenja intervjua koji je Bakir Izetbegović dao njemačkom Deutsche Welleu, iz kabineta člana Predsjedništva BiH stiglo je saopćenje:

“Dijelove intervjua kojeg je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović dao njemačkom Deutsche Welleu novinska agencija Tanjug prenijela je netačno, izvan konteksta i tendenciozno, iskrivljujući samu suštinu izjave.

Tako prenesena informacija izazvala je seriju neprimjerenih i predimenzioniranih reakcija.

Uredništvo Tanjuga je iz Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine upozoreno da informacija koju su prenijeli ne odgovara istini, u šta se lako uvjeriti pregledavanjem videointervjua koji je dostupan cjelokupnoj javnosti.

Umjesto da isprave očiglednu lažnu vijest koju su plasirali, iz Tanjuga su nastavili da obmanjuju javnost, izvrću činjenice i plasiraju nove neistine. Time je postalo jasno da Tanjug nije slučajno pogriješio, nego da iza svega stoji nečija namjera da se naruše odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije te baci sjenka i kreira loša atmosfera uoči posjete Predsjedništva Bosne i Hercegovine Beogradu”, navodi se u saopćenju iz kabine Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH.

 

(Izvor: Beta/Agencije)

Objavio: Tue, 14/11/2017 - 17:35

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top