Vučić dolazi u prvu predsjedničku posjetu BiH

Home

Vučić dolazi u prvu predsjedničku posjetu BiH


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boravit će u četvrtak i petak u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, gdje će se sastati s članovima bh. Predsjedništva Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem.

Čović je izjavio da očekuje mnogo od Vučićeve posjete Sarajevu, jer postoji mnogo otvorenih pitanja između dvije zemlje.

On je ocijenio da će se kao tema u razgovorima sigurno nametnuti i najavljena Deklaracija o položaju Srba na području bivše Jugoslavije, navodi agencija Beta.

Evropski put

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je da očekuje da Vučićeva posjeta Sarajevu doprinese jačanju ekonomske saradnje, uklanjanju nevidljivih carinskih barijera, kao i unapređenju protoka roba, ljudi i kapitala između dvije zemlje.

"Vučić trasira put Srbije ka Evropskoj uniji, a to je važan podatak. To je zajednički sadržilac zemalja zapadnog Balkana. Ostavlja nam prostor dobre regionalne saradnje, i to je važan domet djelovanja svih vlada na prostoru zapadnog Balkana - članstvo u EU i NATO-u", rekao je Zvizdić.

On je ocijenio da je Vučić, u vrijeme kada je bio premijer Srbije, uspio unaprijediti odnose u regiji i usmjeriti Srbiju ka članstvu u EU, što, kako je istakao, otvara mogućnost za dobru regionalnu saradnju.

Uoči posjete, Vučić je kazao da Srbija i Bosna i Hercegovina moraju imati najbliže odnose, što podrazumijeva međusobno poštovanje, poštovanje granica, ali i razvijanje i približavanje u ekonomskim odnosima.

On je kazao da dvije zemlje razdvajaju pitanja iz prošlosti i "strast koja obično proističe iz religioznih opredeljenja", ali da ih "spaja budućnost".

Najavljeno je da će članovi Vijeća ministara s Vučićem razgovarati o transportnoj i drugoj infrastrukturi, ekonomskim pitanjima i trgovini.

Posjeta Istočnom Sarajevu

Kako je saopćeno iz bh. Predsjedništva, programom posjete planirano je da se Vučić sastane s rukovodstvom grada Istočno Sarajevo i da obiđe radove na izgradnji bolnica Istočno Sarajevo.

Predsjednik Srbije će posjetiti i Hram rođenja presvete Bogorodice - Sabornu crkvu u Sarajevu, gdje će se sastati s mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom, javlja Tanjug.

Drugog dana posjete razgovarat će s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije

Objavio: Čet, 07/09/2017 - 08:28

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top