Vučić: Evropa želi završiti kosovsku sagu, a trebaju nam iz milion razloga

.
Na jučerašnjoj vanrednoj konferenciji za medije srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je kako se od njega očekuje da sporazum sa Kosovom finalizira do 24. februara 2023. godine.

 

Vučić je kazao kako pritisak na Srbiju i dalje raste jer evropski zvaničnici žele da se "završi kosovska saga", te su predstavnici Kvinte tražili da ih srbijanski predsjednik hitno primi.

O ranije spomenutom prijedlogu Njemačke i Francuske, Vučić ne želi da govori sve dok ne dobije potvrdu da o tom prijedlogu može da govori u javnosti.

"Tako da će da nas natjeraju da prihvatimo, čak i ako ne želimo to, kako drugačije nego prijetnjom silom, nema tu filozofije", kazao je Vučić te dodao da se svakako ne može ponoviti 1999. godina dok je on predsjednik jer vodi računa o miru i stabilnosti.

Kako se moglo čuti od zastupnika tokom protekle plenarne sjednice u Evropskom parlamentu kada se diskutovalo o odnosu Zapadnog Balkana i EU, Srbija je nekoliko puta navedena kao jedna od država regije koja nije u potpunosti uskladila svoju vanjsku i sigurnosnu politiku sa onom Evropske unije, a da se to pitanje nametnulo kao jedno od najvažniji otkako je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu.

Zbog toga su pojedini europarlamentarci otvoreno tražili da se Srbiji obustavi finansiranje projekata.

"Evropa nam je potrebna iz milion razloga, potrebne su nam fabrike, vrijednosti, pravila i zakon", kazao je jučer Vučić.

Srbijanski mediji tvrde da postoji prijedlog sporazuma Beograda i Prištine koji bi na insistiranje evropskih zvaničnika i SAD-a trebao biti potpisan do 24. februara 2023. godine.

 

Foto: Twitter