Vučić i Zaev o sporu Srbije i Makedonije

Home

Vučić i Zaev o sporu Srbije i Makedonije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas će telefonom razgovarati sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom.

Vučić je za Radio-televiziju Srbije izjavio da će otvoreno i na pristojan način razgovarati sa Zaevom i da sagledaju "šta je ono oko čega možemo da se dogovorimo", prenosi Tanjug.

Vučić je, govoreći o povlačenju osoblja iz Ambasade Srbije u Skoplju, rekao da je to bio način da se kaže: "Znamo sve šta činite, molim vas nemojte, ništa mi vama loše ne želimo".

On je kazao da su Srbi i Makedonci dva prijateljska naroda, ali je napomenuo da odnos državnih zvaničnika teško može biti na najvišem nivou.

Predsjednik Srbije je rekao da odnosi dvije države mogu biti pristojni, a ocijenio je i da su ekonomska pitanja ono što je najvažnije.

Govoreći o spekulacijama o tome zašto je pripadnik Bezbjednosno informativne agencije Goran Živaljević bio u Sobranju tokom protesta u Skoplju, Vučić je rekao da je Živaljević nadležnima u Makedoniji rekao da će biti tamo.

Po njegovim riječima, Srbija je, ipak, na zahtjev Makedonaca povukla Živaljevića, ali kampanja protiv Srbije je nastavljena.

Makedonska reakcija

Makedonski ministar vanjskih poslova kazao je kako ta zemlja nije naložila obavještajne akcije protiv Srbije, niti je preduzimala takve mjere.

Nikola Dimitrov je u Skoplju istovremeno najavio da će danas razgovarati sa ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

"Makedonska vlada niti je imala namjeru, niti je naredila obavještajne aktivnosti protiv ili na štetu niti jedne države, uključujući Srbiju", rekao je Dimitrov novinarima.

Ivica Dačić je prethodno izjavio da je odluka o povlačenju osoblja ambasade, zapravo, poruka Skoplju da "sve znamo i šta su se dogovarali i šta su dogovorili".

Uprkos tome, istakao je, Srbija želi dobre odnose sa svim državama u regiji radi mira i stabilnosti. Time, kako je rekao, želi da smiri novonastalu situaciju sa Makedonijom koja se ne zasniva na pretpostavkama, već na nedvosmisleno utvrđenim radnjama koje govore o pojačanom ofanzivnom djelovanju prema Srbiji.

Izvor: Agencije

Tagovi
Topic
Objavito: Wed, 08/23/2017 - 08:08

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top