fbpx Vučić: Neću da lažemo i obmanjujemo narod

Vučić: Neću da lažemo i obmanjujemo narod

Home

Vučić: Neću da lažemo i obmanjujemo narod

To što je danas završena drama na sjeveru Kosova nije kraj – za sedam dana oni će to opet uraditi, rekao je u utorak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić o akciji Kosovske policije (KPS) koja je prijepodne, pretežito na sjeveru Kosova, uhapsila 29 osoba, a među njima 19 policajaca.


Vučić je zastupnicima Skupštine Srbije, u nastavku debate o Kosovu, rekao da reakcija Srbije ubuduće više ne može biti ista.

“Uvijek ćemo se truditi da čuvamo mir, ali ćemo sačuvati i određene rezerve u vlastitom ponašanju i u vlastitoj reakciji i različite vrste iznenađenja za one koji misle da mogu maltretirati i progoniti srpski narod”, rekao je Vučić zastupnicima u Skupštini Srbije, prenosi Hina.

U rukama Srbije “nije prevelika moć”, ali “ono malo što ima i ono što ovisi o njoj, bolje upravlja nego ranije”, naglasio je.

“Samo neću da lažemo i obmanjujemo narod i govorimo da je u našim rukama prevelika moć i sila. I zato ih (Albance) toliko molim da nas ne dovedu u situaciju da moramo da štitimo vlastiti narod, samo da vode računa o tome”, upozorio je Vučić.

Istaknuo je da su u Prištini akciju KPS napravili “u veoma pogrešnom trenutku” i “zbog svojih unutarnjih prilika”, ali i “po nalogu izvana”.

Albanci su time napravili i političku i svaku drugu vrstu greške, jer “nikada više i snažnije nisu ujedinili Srbe na Kosovu”, rekao je.

U akciji specijalnih jedinica  kosovske policije u utorak ujutro na sjeveru Kosova uhapšeno je 29 osoba, od kojih je 19 policajaca i deset civila.

Svi uhapšeni civili su Srbi iz općine Zubin Potok, koji su se policiji suprotstavili nastojeći spriječiti odvođenje uhapšenih.

Od 19 uhapšenih  policajaca, njih 11 su Srbi, sedam je Albanaca i jedan Bošnjak.

Vučić je jutros zbog akcija KPS-a na sjeveru Kosova jedinicama Vojske Srbije naredio stanje pune borbene spremnosti i nagovijestio mogućnost vojne intervencije ako se nastavi ugroza srpskog naroda na Kosovu, no poslije podne zanijekao je da je spominjao vojnu intervenciju.

Na press konferenciji po završetku vanredne sjednice o Kosovu rekao je da njegova izjava da će vojska zaštiti srpski narod ne znači da je spominjao vojnu intervenciju.

“Jutros sam naložio punu borbenu spremnost i naša vojska, ako dođe do bilo kakvog ugrožavanja na Kosovu i Metohiji, zaštitit će naš narod“, rekao je ranije u utorak Vučić u Skupštini Srbije.

Službeni Beograd je u povodu akcije kosovske policije zatražio očitovanje zemalja Kvinte – SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije.

Akcija kosovske policije na sjeveru uslijedila je nepuna 24 sata nakon što je u ponedjeljak u Skupštini Srbije počela rasprava o Kosovu u kojoj je srbijanski predsjednik u dvoipolsatnom govoru poručio da je došlo vrijeme izbora “između slatkih laži i gorke istine” o Kosovu i upozorio da će Srbija izgubiti sve ako ne postigne kompromis s Albancima.

Sjednica je prekinuta u ponedjeljak oko 22 sata, a nastavljena je i završena danas usvajanjem izvješća o Kosovu koje je podnio srbijanski šef države.

Dijalog Beograda i Prištine o normaliziranju odnosa u krizi je mjesecima, a poglavito otkad je Priština nametnula stopostotne carinske takse na robu iz Srbije i BiH, a ukidanje carina Beograd navodi kao ključni uvjet za povratak za pregovarački stol.

Topic
Objavio: Tue, 28/05/2019 - 21:27

Povezane vijesti

Back to top