Vučić: Nikada nismo imali bolje političke odnose s Turskom, unaprijedit ćemo i ekonomske

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je danas da odlični politički odnosi Srbije i Turske pružaju veliki potencijal za dalji razvoj ekonomskih odnosa.

U govoru na tursko-srpskom Poslovnom forumu u Istanbulu, Vučić je napomenuo da turski mediji govore o nikad boljim odnosima dvije zemlje, onakvim kakvi su bili u vrijeme Kemala Ataturka i kralja Aleksandra.

"Ne znam da li smo dotle stigli, ali najveći deo koji smo dostigli smo dostigli zahvaljujući trudu, energiji i želji predsednika Turske Erdogana da takve odnose uspostavimo", rekao je Vučić.

On je pozvao turske investitore da nastave sa ulaganjima u Srbiju.

"Srbija će ulagati velike napore kako bismo naše ekonomske odnose unapredili i podigli na nivo koji bi mogao da odgovara još većim turskim naporima i odličnim političkim odnosima koje smo uspostavili. Zahvaljujući predsedniku Erdoganu i turskim investitorima u mnogim malim mestima u Srbiji danas nemamo problema sa nezaposlenosti kao ranije", naglasio je Vučić.

On je podsjetio da je srpsko-turska trgovinska razmjena u posljednjih deset mjeseci uvećana čak devet puta.

"Postavili ste danas veoma ambiciozan zadatak pred nama, a to znači da utrostručimo našu trgovinsku ramenu. Siguran sam da je to moguće, jer u Srbiji postoji posebno poštovanje prema Turskoj i predsedniku Erdoganu. U našu zemlju ste dobrodošli, osećajte se kao neko kod svoje kuće", poručio je Vučić.

On je prenio molbu srpskih privrednika predsjediku Erdoganu da im omogući da svojim proizvodima uđu u neke trgovinske lance, prenijeli su beogradski mediji. 

Predsjednik Turske izrazio je nadu da će sastanak sa Vučićem biti prilika za realizaciju nove saradnje i novih projekata.

"Srbija je za nas prijateljska zemlja, koja je ključna za mir i stabilnost na Balkanu. Postoji jaka volja za unapređenjem odnosa na svakom polju. Ova posjeta predsjednika Vučića našoj zemlji predstavalja najbolji dokaz obostrane želje za daljim unapređenjem saradnje, a sutrašnjim sastankom daćemo naš doprinos", rekao je Erdogan.

On je naglasio da je prošle godine trgovinska saradnja sa Srbijom po prvi put prevazišla milijardu dolara, da se nada da će se povećati na dvije milijarde i kasnije dostići i tri milijarde dolara.

"Da bi ostvarili ovaj cilj svi moramo ozbiljno raditi. Srbija sa centralnom i starteškom pozicijom na Balkanu i povoljnom poslovnom klimom posjeduje velike mogućnosti za sve investitore", smatra Erdogan.

On je dodao da postoji spremnost u Srbiji da olakša dolazak turskih investitora.

Erdogan je ocijenio veoma bitnim što je danas potpisan sporazum o saradnji na izgradnji autoputa u Srbiji. 

Ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas u Istanbulu tokom tursko-srpskog biznis foruma Memorandum o saradnji sa turskom građevinskom kompanijom "Tašjapi".

Na osnovu ovog memoranduma, turska kompanija treba da uradi tehničke i finansijske prijedloge nekoliko infrastrukturnih projekata u Srbiji.

Riječ je o rehabilitacija regionalnih puteva Novi Pazar-Tutin i Aljinovići-Sjenica-Novi Pazar, kao i gradnja obje dionice auto-puta Beograd-Sarajevo koje se nalaze u Srbiji, od Kuzmina do Sremske Rače, i od Požege do Kotromana, odnosno granice sa BiH.