Vučić o sve većim pritiscima da Srbija prizna Kosovo, dotakao se i BiH

vucic
Rekao je da je jasno da SAD i Njemačka neće da povlače priznanje Kosova

 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić jutros je prilikom obraćanja naciji govorio i o sve glasnijim zahtjevima o eventualnom priznanju Kosova. Dotakao se i BiH.

Podsjetio je da svi govore o potrebi priznanja Kosova, "kao što pominju kao jedino rješenje za BiH ne da RS ne postoji, ali da se njene nadležnosti prebace na centralni nivo".

- Zbog toga tražimo od ljudi u Srbiji ne da političke razlike i demokratija ne postoje, ali da razumiju težinu pozicije u kojoj se nalazimo i da što jedinstvenije nastupamo - podvukao je on.

Rekao je da je jasno da SAD i Njemačka neće da povlače priznanje Kosova, već da će gledati kako i na koji način da Srbiju uvedu u to.

- Ono što mene brine je da mi ne razgovaramo o stvarnim i suštinskim problemima, već se gleda kako da izbacimo neki papir. Zato će srpska strana tražiti od 7. septembra, kada vjerujem da je nastavak dijaloga, a ja ću predstavljati Srbiju tamo, tražit ću ispunjenje ugovora iz 2013. godine o formiranje ZSO, koje je potpisano pod okriljem EU - rekao je Vučić.