Vučić od danas u Njujorku: Prijemi kod Trampa, Tuska i Mogerini, sastanci sa Erdoanom i Lavrovom

Home

Vučić od danas u Njujorku: Prijemi kod Trampa, Tuska i Mogerini, sastanci sa Erdoanom i Lavrovom


Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravit će od 18. do 22. septembra u Njujorku, gdje će učestvovati na 72. zasijedanju Generalne skupštine UN.

Tokom boravka obratit će se Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, i učestvovati na prezentaciji Globalnog pakta o zaštiti životne sredine u organizaciji predsjednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuela Macrona), prisustvovat će Samitu o održivom razvoju Svjetskog ekonomskog foruma i Poslovnom forumu Bloomberg Global, saopćila je Služba za saradnju s medijima.

Kako se navodi, predviđen je i niz bilateralnih sastanaka: sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, predsjedavajućim Generalne skupštine UN Miroslavom Lajčakom, ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovim, predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan), predsjednikom Egipta Abdelom Fatahom El-Sisijem (Abdel Fatah al-Sisi), predsjednikom Vlade Belgije Šarlom Mišelom (Charles Michel), predsjednicom Vlade Norveške Ernom Solberg, prvim zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Elizabet Milard (Elisabeth Millard), članom Izvršnog odbora Svetskog ekonomskog foruma Filipom Rezlerom. Prema informacijama Tanjuga, Vučić će danas, po dolasku u Njujork prisustvovati Samitu o održivom razvoju Svjetskog ekonomskog foruma, a očekuje ga i susret sa Filipom Rezlerom, članom Izvršnog odbora tog foruma.

Sljedećeg dana, u utorak, prije otvaranja generalne debate u Generalnoj skupštini UN, predsjednik Srbije prisustvovat će prijemu koji za šefove delegacija priređuje generalni sekretar svjetske organizacije Antonio Gutereš (Gutteres). Istog dana, predsjednik Vučić će imati i bilateralni sastanak sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovim i prisustvovati prijemu koji priređuju predsjednik Evropskog saveta Donald Tusk, prvi potpredsjednik Evropske komisije Frank Timermans i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Na marginama Generalne skupštine Vučić će se sastati sa predsjednicom vlade Norveške Ernom Solberg, a imat će i bilaterni susret s predsednikom Egipta Abdelom Fatahom el-Sisijem. Vučić će prisustvovati i pratećem događaju na visokom nivou u organizaciji predsjednika Francuske Emanuela Makrona - prezentaciji Globalnog pakta o zaštiti životne sredine. U utorak uvečer, Vučić će biti među zvanicama na prijemu koji priređuje predsjednik SAD Donald Tramp.

U srijedu će učestvovati na Blumbergovom "Globalnom biznis forumu", na kojem će govoriti američki političar i filantrop Majkl Blumberg.  Nakon toga, Vučić će se sastati sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, a u večernjim satima prisustvovat će večeri koju priređuje Mogerini za šefove delegacija zapadnog Balkana.  U četvrtak predsjednik Srbije će održati govor u Generalnoj skupštini UN.

Posljednjeg dana boravka u Njujorku, u petak, Vučić ima bilateralni sastanak sa generalnim sekretarom UN Guterešom..

 

(Izvor: Avaz.ba)
 

 

Objavio: Pon, 18/09/2017 - 12:14

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top