Vučić održao dramatičan govor: "Srbija će pobijediti"

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić danas je održao dramatičan govor pred Skupštinom Srbije o incidentu koji se jutros dogodio u srpskim općinama na sjeveru Kosova.

Jedinice ROSU-a jutros su upale na teritorij sve četiri srpske općine na sjeveru Kosova. Telegraf javlja da je uhićeno 13 Srba pripadnika kosovske policije. Mediji dodaju kako su odmah aktivirane sirene za uzbunu u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, a čuli su se i pucnjevi.

Skupština Srbije nastavila je raspravu o izvještaju predsjednika Aleksandra Vučića o stanju na Kosovu koja je jučer prekinuta. Vučić se obratio prisutnima i odmah nazvao „licemjernim“ poruke predstavnika NATO-a da je jutros započeta akcija kosovske policije borba protiv korupcije i kriminala.

„Dovoljno nam je jasno o kakvom je licemjerstvu riječ i jutros sam naložio punu borbenu spremnost i naša vojska, ukoliko dođe do bilo kakvog ugrožavanja na Kosovu i Metohiji, zaštitit će naš narod“, rekao je Vučić u Skupštini Srbije gdje je danas nastavljena jučer započeta sjednica posvećena Kosovu, prenosi Index.hr.

Vučić: Nećemo dopustiti novu Oluju

On je ponovio da Srbija „neće dopustiti novu Oluju“.

„Borit ćemo se da sačuvamo mir i stabilnost, ali bit ćemo spremni da u najkraćem mogućem roku zaštitimo naš narod. Ako dođe do daljnjih napada na srpski narod Srbija će pobijediti“, poručio je Vučić.

On je naglasio da je u povodu jutrošnje akcije specijalne kosovske policije ROSU u kontaktu s briselskom administracijom.

"Upoznali smo ih sa situacijom i oni su nam rekli da je u tijeku policijska akcija protiv kriminala i korupcije. Naravno, oni će uhititi još pet policajaca albanske nacionalnosti kako bi izgledalo da je to akcija protiv kriminala, a cilj je, zapravo, da se zaplaše Srbi“, ocijenio je Vučić.

"Jutros oko šest sati krenula je akcija jedinica FIT i ROSU. Do sada su upali sa 73 vozila na sjever Kosova, još 50 čeka u južnoj Mitrovici. Do sada je potvrđeno uhićenje 23 osobe srpske nacionalnosti, ima i Bošnjaka. Riječ je pripadnicima snaga kosovske policije. Akcija je izvedena na teritoriju tri općine, Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću i Zubinom Potoku", rekao je Vučić.

Među uhićenima je najviše pripadnika snaga kosovske policije, rekao je predsednik Srbije. "Upravo je to ono o čemu smo imali saznaja pre 15 dana kada smo alarmirali međunarodnu javnost", rekao je.

"I dalje je vrlo teško stanje u Zubinom Potoku. Srbi nisu raspolagali nikakvim oružjem, Albanci pucaju bojevom municijom preko glava Srba koji su protestirali i pokušavali se verbalno suprotstaviti nasilničkom ponašanju. U ovom trenutku u tijeku je premlaćivanje Srba kod tehničke škole u Zubinom Potoku, upadi u kuće... Kada ne pronađu onoga koga su htjeli uhititi, sve po kući lome", kazao je srpski predsjednik.

Naredio podizanje borbene spremnosti na najviši nivo

Vučić kaže da za sada nema poginulih, iako su Albanci u Kosovskoj Mitrovici pucali na ljude u jednoj od sporednih ulica samo zato što su ih ovi gađali kamenjem.

Postoji nepotvrđena informacija da je među pretučenima i privedenima i jedan ruski državljanin Mihajl Krasnoščenko, rekao je Aleksandar Vučić. Krasnoščenko je radnik UNMIK administracije, naveo je. 

Na kraju je obavijestio zastupnike da je jutros u 06.29, zbog događanja na Kosovu, izdao naređenje da se podigne borbena spremnost vojske na najviši nivo. Međutim, kako je istaknuo, o sljedećim konkretnim koracima Srbije još nije odlučio.

"Promislit ću dobro i odlučiti, ali ako i dalje bude eskalacija, mogu vam samo reći: 'Srbija će pobijediti'", zaključio je Vučić na kraju svog obraćanja u parlamentu. Dobio je pljesak svih prisutnih.