Vučić: Ponosan sam što Srbija nije na listi sa BiH, Albanijom, Ukrajinom, Sjevernom Makedonijom...

Aleksandar Vučić
Zašto da uzmemo 600 ili 700 miliona eura više ako nam to ne treba u ovom trenutku, kazao je Vučić

Srbija nije tražila pomoć od EU, jer je već uzela kredite od Svjetske banke i Centralne evropske banke po povoljnijim uslovima nego što su pozajmice za koje je EU odobrila sredstva, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, javlja RTS.

On je ukazao da je EU saopćila da je obezbjedila pomoć u saradnji sa MMF-om za zemlje koje imaju značajne poremećaje u platno-bilansnom sistemu, a Srbija, kako ističe, poremećaje nema i na to je ponosan.

- Reč je o pozajmicama. Zašto da uzmemo 600 ili 700 miliona evra više ako nam to ne treba u ovom trenutku? Već smo uzeli od Svetske banke i CEB po 100 miliona plus 200 miliona evra, po 0,5 odsto kamate, to jest po najpovoljnijim uslovima i to srednjoročno i dugoročno. Zašto da uzmemo kratkoročne kredite ako nam to više ne treba? Da uništimo svoju ekonomiju brže? Bolje da uzmemo 200 miliona negde, neko 600 miliona negde drugde - rekao je Vučić posle otvaranja bolnice na Karaburmi.

Za razliku od onih koji bi to da kritikuju, ponosan je, kaže, što Srbija nije na listi zemalja kojima je pomoć odobrena.

- Ponosan sam što nismo na listi sa Ukrajinom, BiH, Albanijom i, kako oni kažu, Kosovom, Severnom Makedonijom i ostalima, koji su tu pomoć tražili. Zato što u tom dokumentu piše da se to daje zemljama koje imaju značajne poremećaje u platno-bilansnom sistemu, a Srbija ih nema - naglasio je Vučić.

Kaže da će Srbija imati manje problema nego druge zemlje i dodaje da su odbili od MMF-a 1,2 milijarde eura i da je ponosan na to zbog svega što je sprovođeno u Srbiji od 2014. godine.

Izvor: