Vučić porodici iz Afganistana ponudio državljanstvo: Malom Farhadu poručio da bi nekad mogao postati i predsjednik Srbije

Home

Vučić porodici iz Afganistana ponudio državljanstvo: Malom Farhadu poručio da bi nekad mogao postati i predsjednik Srbije


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio je državljanstvo porodici 10-godišnjeg Farhada Nurija, izbjeglice iz Afganistana.

Dječak je prodajom svojih crteža učestvovao u prikupljanju novca za liječenje sedmogodišnjeg dječaka iz Srbije.

Vučić je obećao posao ocu porodice, kako bi mogli da ostanu u Srbiji.

Predsjednik Srbije je kazao da mu je želja da zadrži "slikarski, ali i ljudski talenat" Farhada Nurija i njegove porodice.

Vučić je malom Farhadu ponudio stipendiju, da bi mogao da nastavi da slika, a njegovom ocu posao, te državljanstvo za sve.

Farhad Nuri, koji sa roditeljima i braćom privremeno boravi u Centru za izbjeglice u Krnjači, kazao je da bi želio da ostane u Srbiji, iako je porodica namjeravala da ode u Švicarsku.

- Moje je da ponudimo da budete građani Srbije. Mi bismo bili počastvovani ako bi vi to prihvatili - rekao je Vučić.

- Znam koliko ste dugo putovali da biste došli do Srbije, sa koliko problema ste se suočavali i da je vaša konačna želja da idete u Švicarsku.

Hoću da vam ponudim, a imate vremena, pošto planirate u januaru da idete u Švicarsku, da ostanete u Srbiji. Srbija nije bogata kao Švicarska, ali molim vas da obiđete Beograd i bolje ga upoznate, te vidite koliko je ovo lijep grad. Ako se odlučite da ostanete u Srbiji mi bismo vam dali državljanstvo odmah - kazao je Vučić prilikom prijema porodice Nuri u sjedištu predsjednika Republike.

Ukazao je da Srbiji nedostaju gipsarski moleri, te dodao da je siguran da će otac dobiti posao, od kojeg će porodica moći pristojno i lijepo da živi u Srbiji.

Dodao je da ima više firmi koje su zainteresirane da zaposle Farhadovog oca, jer im nedostaju majstori njegovog profila i zanata.

Farhadu je poručio da sa svojim talentima, a naveo je da je za samo deset mjeseci naučio odlično da govori engleski, može da bude i predsjednik Srbije, ako to nekada bude želio.

- Ja sam peti predsjednik Republike Srbije, ti bi mogao biti 10. ili 11. Stavrno mislim da bi mogao da budeš predsjednik, samo da radiš vrijedno. Imaš sva prava da budeš predsjednik Srbije - poručio mu je Vučić.

- Naša politika je politika iskrenog prijateljstva, solidarnosti i ljubavi prema izbjeglom narodu i ljudima koji traže svoju budućnost, a ako vidite budućnost u Srbiji dobrodošli ste u našu zemlju. Sve je na vama, niko vas ne tjera ni na šta - naglasio je on.

 

(Izvor: Avaz)

Tagovi
Objavio: Wed, 16/08/2017 - 16:18

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top